starnieuws

Ambassadeur Han: ‘China staat samen met Suriname’

29 Sep, 06:22

President Chan Santokhi en de Chinese ambassadeur Han Jing brengen een toast uit ter herdenking van de 73e oprichtingsdag van de Volksrepubliek China. (Foto’s: Ranu Abhelakh)

Vlnr: President Chan Santokhi, Chinese ambassadeur Han Jing en vicepresident Ronnie Brunswijk nuttigen een vegetarisch hapje in verband met Navratri tijdens de herdenking van de 73e oprichtingsdag van de Volksrepubliek China.
De Volksrepubliek China wil samen met Suriname werken aan een betere toekomst voor de betrekkingen tussen beide landen. Verwijzend naar president Chan Santokhi’s toespraak in de Verenigde Naties over samenwerken, zegt de Chinese ambassadeur Han Jing: “Wees ervan verzekerd dat China altijd samen met Suriname zal staan, samen met Suriname zal plannen en het samen met Suriname zal doen”.

De diplomaat sprak woensdagavond op een receptie ter gelegenheid van de oprichting van de Volksrepubliek China, 73 jaar geleden. Zowel Han alsook president Santokhi spraken lovende woorden over de goede samenwerking en de Chinese bijdrage aan de ontwikkeling van Suriname. Santokhi dankte China voor de steun aan ons land in de besprekingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Hij haalde aan dat het noodzakelijk is opnieuw te onderhandelen over dit IMF-programma, als reactie op de nieuwe wereldwijde economische realiteit en de negatieve effecten hiervan op de Surinaamse economie.

Hierover is overeenstemming met de IMF-directeur. Santokhi: “Suriname rekent in dit verband ook op de niet aflatende steun van China, waaronder de afronding van de schuldsaneringsovereenkomst met de Export-Import Bank of China en de Industrial and Commercial Bank of China, waarvan de besprekingen gaande zijn.”

Volgens Han heeft de Surinaamse regering alle sectoren van de samenleving verenigd om moeilijkheden en uitdagingen te overwinnen, covid-19 bestreden en het nationaal economisch herstelplan uitgevoerd. Ook zijn er vruchtbare resultaten geboekt, zoals het verbeteren van de middelen van bestaan van de bevolking, het bevorderen van duurzame ontwikkeling, het reageren op klimaatverandering en het winnen van de steun van de internationale gemeenschap.

De inspanningen tonen volgens de ambassadeur de vasthoudendheid, zelfvertrouwen van het Surinaamse volk en de rooskleurige toekomst van Suriname’ s ontwikkeling. “Het is mijn vaste overtuiging dat Suriname meer succes zal boeken in het streven naar nationale welvaart en geluk van personen.”

In 2021 werden de economische en commerciële uitwisselingen tussen beide landen frequenter. “Vorig jaar bedroeg het bilaterale handelsvolume tussen China en Suriname US$ 320 miljoen”, zei Han. Een stijging van 12,8 procent vergeleken met het jaar ervoor toen het handelsvolume op US$ 282 miljoen stond - in het voordeel van het Aziatische land.

In het afgelopen jaar zijn de uitwisselingen in alle sectoren en op alle niveaus verdiept en geconsolideerd. Zo gingen Dongying, uit de noordoostelijke provincie Shandong en Paramaribo Noordoost een zusterrelatie aan en onderhielden Surinaamse politieke partijen contact met de Chinese Communistische Partij (CCP).

“Het één-China-beleid en internationaal erkende beginselen behoren tot de belangrijke pijlers van onze bestaande banden”, merkte Santokhi op. Hij ging ook in op de technische bijstand vanuit China aan ons land en noemde zo de bouw van 350 goedkope huizen, oprichting van een technisch samenwerkingscentrum voor de landbouw en donatie van USD 50.000 bij de watersnoodramp.

China is de “op één na grootste economie ter wereld, de op één na grootste consumentenmarkt, het grootste productieland en het grootste land in goederenhandel en het grootste land met deviezenreserves”, deelde Han trotst mee. Zijn land zet zich in voor zijn eigen ontwikkeling, maar deelt ook ontwikkelingskansen en bevordert gemeenschappelijke vooruitgang met andere landen in de wereld.

“In de afgelopen tien jaar bedroeg de economische groei van China gemiddeld zesenhalf procent per jaar”, gaf Han aan. “Het bruto binnenlands product goed voor achttien procent van de wereldeconomie en een gemiddelde bijdrage aan de wereldeconomische groei van meer dan dertig procent”. Volgens hem is China hiermee de grootste groeimotor van de wereldeconomie geworden.

China's regerende CCP houdt volgende maand, op 16 oktober haar vijfjaarlijks nationaal congres, waarbij president Xi Jinping gereed is om een historische derde termijn als leider in de wacht te slepen.

Volgens Han een belangrijke bijeenkomst die wordt gehouden op een kritiek moment van China’s gang naar zijn tweede honderdjarige doel. Het zal werken aan algemene doelstellingen, algemene plannen, belangrijk beleidslijnen voor de ontwikkeling van de partij en het land in de komende vijf jaar en daarna.

De diplomaat deelde de drie succesvolle geheimen: juiste weg, doel en methode vinden, die in de afgelopen 73 jaren leidde dat China welvarend en machtig werd. Het land hield vast aan het leiderschap van de Communistische Partij en volgde het socialisme met Chinese kenmerken. Het voldeed aan de verwachtingen van de mensen voor een beter leven. Dat betekende in alle opzichten een groot modern socialistisch land opbouwen en de Chinese droom van nationale verjonging waarmaken. En de juiste methode kwam neer op “het verenigen van alle zesenvijftig (56) etnische groepen in het land en een gezamenlijke inspanning leveren om vooruit te komen”.

De Chinese politicus Mao Zedong riep op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek China uit.

Advertentie

Thursday 08 December
Wednesday 07 December
Tuesday 06 December