starnieuws

Suriname trots op uitvoering ananas project

29 Sep, 18:08

Het ananas project is woensdag gelanceerd. Suriname is -uit een groep van 100 - uitverkoren om dit project uit te voeren. (Foto CDS)
Uit 100 landen is Suriname uitgekozen om een duurzaam ananasproject uit te voeren. Dit project, dat op woensdag 28 september 2022 is gelanceerd in het Assuria Event Center, zal worden uitgevoerd door telers afkomstig uit Para, Wanica en Marowijne. Volgens president Chan Santokhi is de ananas een inheemse fruitsoort die een enorm potentieel heeft op de wereldmarkt. “Niet alleen is het gezond, het is ook een goed exportproduct, ik ben ervan overtuigd dat de revolutie, gebracht in de ananassector, een voorbeeld zal zijn van hoe Suriname vooruit kan komen en onze landbouw- en productiesectoren vooruit kan helpen, als onderdeel van ons nationaal traject naar herstel".

De president zei vandaag tijdens de jaarrede in De Nationale Assemblee dat aan de ananas pilot reeds 99 lokale boeren, vanuit 15 dorpen zich ervoor hebben opgegeven. "Wij zijn menens het achterland gelijke kansen te bieden als de rest van de natie. Nog binnen dit regeer termijn zal bijkans 725 hectare grond worden beplant met ananas", deelde het staatshoofd mee.

Het Sustainable Pineapple Value Chain Development project wordt mogelijk gemaakt door de Verenigde Naties, de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling (UNIDO) en het VN Bevolkingsfonds (UNFPA). In 2018 heeft de regering de FAO en de UNIDO, in het kader van het Agri-food Systems Transformation Accelerator (ASTA-programma), verzocht de ontwikkeling van de landbouwsector in het land te ondersteunen. Ananas werd gekozen als belangrijkste gewas met de meeste potentie.

Santokhi zei dat het pineapple-project een stap is in de goede richting om als land minder te importeren en meer te focussen op de export. Hij verwees in zijn toespraak naar het Caricom Interactive Marketplace and Suspension Procedure (CIMSuPro) platform dat op 26 september is gelanceerd. Via dit platform kunnen de ananastelers en -verwerkers hun product op de Caribische markt brengen en op die manier meer profijt uit halen, meldt de Communicatiedienst Suriname.

De genodigden bij de lancering van het project waren voornamelijk telers van inheemse afkomst uit de districten Para, Wanica en Marowijne. Volgens Reuben Robertson, FAO-vertegenwoordiger voor Trinidad and Tobago, is er bewust voor telers met deze achtergrond gekozen om het programma uit te voeren. De bedoeling is om hen uit hun achtergestelde positie te halen, werkgelegenheid te creëren en om Suriname economisch te helpen ontwikkelen. Tegen de achtergrond van de Save Soil-gedachte wordt met het telen van ananas ook goed gebruik gemaakt van de grond.


Advertentie

Thursday 08 December
Wednesday 07 December
Tuesday 06 December