starnieuws

Lieuw-A-Soe: Internationale aanpak noodlijdende cassave sector

10 Aug 2022, 14:54

Van l-r:Directeur Inta, Arturo Solorzano, Directeur Clayuca, Bernardo Ospina, Tania Lieuw-A-Soe, minister LVV Costarica, Rocio Valerio en voorzitter van de Roots&Tuber Kamer, Alberto Bonilla.
De cassave sector is zwaar getroffen door de hevige regenval van de afgelopen maanden in diverse delen van het land. Gebieden in Brokopondo, Sipaliwini, Saramanna, Coronie, Para en Nickerie hebben behoorlijk te lijden gehad van overtollig water. De meeste beplante gebieden hebben te maken met rotte wortels en de beschikbaarheid van plantmateriaal voor de volgende landbouwcyclus is ook ernstig aangetast. Ook de Landbouwcoöperatie Wi! Uma Fu Sranan, bestaande uit een groep vrouwen die werken in de afgelegen boerengemeenschappen van de regio Brokopondo, onder leiding van oprichter Tania Lieuw-A-Soe, zijn zwaar getroffen.

Deze noodsituatie heeft ertoe geleid dat Lieuw-A-Soe een driehoekige internationale samenwerkingsactiviteit heeft geïnitieerd, met de deelname van internationale partners. Het gaat om Clayuca Corporation, een organisatie gevestigd in Colombia, die functioneert als een non-profitorganisatie die de ontwikkeling van cassaveteelt in Latijns-Amerikaanse en Caribische landen ondersteunt,  de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture, die de internationale organisatie van de Americas is en gespecialiseerd is in landbouw en welzijn op het platteland en het ministerie van Landbouw en Veeteelt van Costa Rica, met zijn entiteit die verantwoordelijk is voor landbouwtechnische bijstand, INTA, Nationaal Instituut voor Landbouwtechnologie. Tot de locale partners die bijdragen aan dit initiatief kunnen gerekend worden de Coöperatieve Vereniging Wi! Uma Fu Sranan, Gonini Development Foundation en de Federatie van Surinaamse Agrariers.

De initiële doelstelling van dit internationale samenwerkingsinitiatief, dat is begonnen met de intentie en wil tot samenwerking, zal gericht zijn op het verkrijgen van een zo groot mogelijke hoeveelheid plantmateriaal van hoogwaardige, cassaverassen zowel genetisch als fysiologisch en in de kortst mogelijke tijd, om de landbouwgemeenschappen van deze regio te helpen hun percelen te herbeplanten met cassave, en om hun veiligheid en voedselsoevereiniteit te herstellen die een voorouderlijke relatie heeft met dit gewas.

De voorzitter van Wi! Uma Fu Sranan heeft onlangs een persoonlijk onderhoud gehad met de internationale partners op het ministerie van Landbouw en Veeteelt in Costa Rica, alwaar de minister haar volledige ondersteuning heeft toegezegd. Tijdens dit bezoek heeft Tania Lieuw-A-Soe diverse verwerkingsfaciliteiten en cassave landbouwbedrijven mogen bezoeken in gezelschap van de directeur van Clayuca Bernardo Ospina.


Advertentie

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October