starnieuws

President: Spoedige behandeling wet grondenrechten

10 Aug, 09:02

President Chan Santokhi dinsdag in de Palementuin. Hij heeft aangegeven dat het menens is met het erkennen van de grondenrechten. (Foto's: René Gompers)

Diverse groepen hebben opgetreden in de Palmentuin.

Veel mensen waren op de been om de Internationale Dag der Inheemsen te vieren.

Het ging gezellig aan toe waarbij de drank ook rijkelijk is genuttigd.


Binnenkort begint De Nationale Assemblee met de behandeling van de wet om de grondenrechten van de Inheemsen en Tribale volkeren te erkennen. Dit heeft president Chan Santokhi dinsdag aangekondigd bij de viering van Inheemse dag in de Palmentuin. Hij heeft daarnaast aangegeven wat de regering ondertussen voor de Inheemse gemeenschap doet om meer ontwikkeling te brengen en dat er nog meer in petto is. Zij moeten ook gecompenseerd worden voor hun bijdrage om de Surinaamse bossen gezond en in balans te houden.

De laatste jaren is op de Dag der Inheemsen - op de covidperiode na - vaker aangekondigd door de regering dat het grondenrechtenvraagstuk zal worden opgelost. In 2020 deelde vicepresident Ronnie Brunswijk mee dat deze regering het vraagstuk in de eerste helft van de regeerperiode opgelost wil hebben. Santokhi heeft in zijn toespraak benadrukt dat de conceptwet af is en in de Assemblee behandeld moet worden.

Santokhi: “We hebben de vorige week als coalitietop gesproken over de behandeling van deze wet. Daar is de opdracht gegeven dat die wet met de hoogste prioriteit behandeld zal moeten worden. En als het niet deze maand is, zal het zeker de komende maand zijn dat we starten met de openbare behandeling van die wet. Het staat op onze agenda. En wij moeten datgene geven aan de Inheemsen en ook onze Marronbroeders en zusters, waar ze aanspraak op maken. We gaan ervoor zorgen dat die verdragen nageleefd zullen worden.”

Het staatshoofd heeft uitgelegd dat de overheid de Inheemse gemeenschappen tegemoet komt op verschillende manieren. Met de gemeenschap van Wit Santi is van gedachten gewisseld over de problemen. Samen met vertegenwoordigers van het dorp zal aan oplossingen worden gewerkt. Net als in Apoera. Daar is bijvoorbeeld recent een bakkerij geopend; de prijs van brood is hierdoor drastisch gedaald in het dorp. Daarnaast is met de lokale ondernemers afgesproken dat ze cassave gaan planten en de overheid voor de opkoop zorgt. Er zal ook een weg komen van Nieuw Nickerie naar Apoera waardoor prijzen verder zullen dalen en er meer ontwikkeling komt. Over twee maanden gaat het dorp beschikken over een ijsfabriek.

Dat Suriname een gezond bos heeft en daardoor een van de weinige landen is die carbon negatief is, is te danken aan de Inheemsen, merkt Santokhi op. “Dankzij hun bijdrage kunnen we vandaag zeggen dat wij de zuurstof leveranciers van de wereld zijn,” stelt hij. Het staatshoofd deelt mee dat er hieraan verdiend moet worden. “Wat krijgen we daarvoor terug, wat krijgen de Inheemse broeders en zusters terug voor het beleid dat ze de afgelopen jaren gevoerd hebben? We zijn in onderhandeling - de secretaris-generaal van de VN heeft gezegd dat ze ons technisch gaan bijstaan - om geld te genereren met onze carboncredits, met het duurzaam onderhoud van ons bos. De lokale gemeenschap gaat daarvan ook profiteren.”

Advertentie

Friday 30 September
Thursday 29 September