starnieuws

Spoedoverleg vanmiddag over ernstige klachten bij kinderen

09 Aug, 13:56
Vanmiddag is er spoedoverleg tussen de regering, de Nationale Ziekenhuisraad, kinderartsen, Bureau Openbare Gezondheidszorg, PAHO en deskundigen. De uitbraak van de virale gastro-enteritis, waarbij voornamelijk kinderen klachten hebben van koorts, braken en diarree met dreigende uitdroging zorgt voor grote uitdagingen met onder andere de opname van zieke kinderen.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zegt aan Starnieuws dat het om een vrij ernstige situatie gaat. Tijdens het spoedoverleg straks zal er een actieplan uitgezet worden, waarna er meer informatie komt. In een bericht vraagt Volksgezondheid ouders waakzaam te blijven.

Het is nog niet bevestigd welke specifieke ziekteverwekker verantwoordelijk is voor dit ziektebeeld. De diagnostiek hiernaar is reeds ingezet. Ook de analyse van alle gevallen wordt verricht door epidemiologen en public health deskundigen. Volksgezondheid adviseert ouders om zeer waakzaam te zijn en meteen contact te leggen met de huisarts indien hun kind klachten vertoont.

Er dient vooral genoeg vocht toegediend te worden en de herkenning van uitdroging is essentieel. Ook wordt geadviseerd bij diarree geen diarreeremmers zoals Norit en Loperamide ofwel Imodium toe te dienen. Tekenen van uitdroging zijn:- dorst;- ingezonken ogen en fontanel;
- droge slijmvliezen;
- elasticiteit van de huid wordt minder;
- minder plassen.

Advertentie

Friday 30 September
Thursday 29 September