starnieuws

Colombia: Nieuwe leider wil wereldwijde drugsheroverweging

08 Aug 2022, 18:48

Gustavo Petro maakt gebaren tijdens zijn beëdiging als president van Colombia op Plaza Bolivar, in Bogota, Colombia. (Foto's: Reuters)

De verkozen vicepresident van Colombia, Francia Marquez, gebaart terwijl ze arriveert voor de beëdiging van de verkozen president van Colombia, Gustavo Petro op Plaza Bolivar, in Bogota, Colombia.
De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opgeroepen tot een nieuwe wereldwijde strategie om de illegale drugshandel te bestrijden. Tijdens zijn inauguratie verklaarde de eerste linkse leider van het land de 'oorlog tegen drugs' als een mislukking.

Honderdduizenden mensen stierven in Colombia's decennialange burgeroorlog, gedeeltelijk gevoed door de handel in verdovende middelen.

De 62-jarige voormalige burgemeester van Bogota en ex-rebellenstrijder werd in juni gekozen op basis van een radicaal manifest dat beloofde ongelijkheid te bestrijden en nieuwe olieprojecten te verbieden. Petro vertelde een menigte van zijn aanhangers in Bogota dat het tijd is voor een nieuwe wereldwijde conventie die "accepteert dat de oorlog tegen drugs is mislukt".

"Het heeft 40 jaar lang een miljoen dode Latijns-Amerikanen achtergelaten," zei hij, "en het laat elk jaar 70.000 Noord-Amerikanen dood door een overdosis."

Meer dan 50 jaar geleden startte de Amerikaanse president Richard Nixon een wereldwijde anti-narcoticastrategie die de nadruk legde op criminalisering en het gebruik van politie, wat bekend werd als de 'oorlog tegen drugs'.

De pas beëdigde president van Colombia zei dat de strategie de afgelopen decennia alleen maar de macht van maffia-bendes had versterkt en Latijns-Amerikaanse staten had verzwakt.

In Colombia, dat volgens schattingen meer dan de helft van 's werelds cocaïne produceert, zijn criminele groepen en lokale milities nauw betrokken bij de productie en het transport van de drug naar consumenten over de hele wereld - ook in de VS en Europa.

Petro's voorganger, Ivan Duque, maakte van de oorlog tegen drugs een topprioriteit van zijn regering - hij riep aanzienlijke steun van de VS in om de cocaïneproductie op het Colombiaanse platteland hard aan te pakken.

Meer dan 100.000 supporters verzamelden zich zondag op het belangrijkste plein van Bogota om te zien hoe de voormalige marxistische rebel geschiedenis schrijft door te worden beëdigd als de eerste linkse leider van Colombia. Hij zal dienen met Francia Márquez, die samen met Petro werd gekozen om de eerste zwarte vicepresident van Colombia te worden.

"Ik wil geen twee landen, net zoals ik geen twee samenlevingen wil, wil ik een sterk, rechtvaardig en verenigd Colombia", zei Petro na zijn beëdiging, meldt persbureau Reuters.

De stemming in juni vond plaats te midden van wijdverbreide onvrede over de manier waarop het land werd bestuurd. Vorig jaar waren er anti-regeringsprotesten waarbij tientallen mensen omkwamen.

De nieuwe leider werd gekozen op een radicaal manifest om ongelijkheid te bestrijden door gratis universitair onderwijs, pensioenhervormingen en hoge belastingen op onproductieve gronden te bieden - een belofte in Colombia, dat tot nu toe alleen conservatieve presidenten in functie heeft gestemd.

Hij beloofde ook om een ​​vredesakkoord uit 2016 dat een einde maakte aan een 50-jarig conflict met de communistische guerrillagroep Farc, volledig uit te voeren, en om onderhandelingen te zoeken met de nog steeds actieve ELN-rebellen.

De inauguratie van Petro markeert een belangrijke politieke koerswijziging voor het land, dat decennialang werd geleid door gematigden en conservatieven.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April