starnieuws

India: Moessonregens onder gemiddeld niveau

03 Jul, 08:42

Een persoon rijdt op een scooter door een ondergelopen weg tijdens moessonregens in Mumbai, India. (Foto: Reuters)
De jaarlijkse moesson van India bedekte het hele land op zaterdag, zes dagen eerder dan normaal, zei het door de staat gerunde weerbureau, maar de regentotalen liggen dit seizoen tot nu toe 5% onder het gemiddelde. De moesson, van cruciaal belang voor de landbouwproductie en de economische groei in het op een na dichtstbevolkte land ter wereld, arriveerde op 29 mei aan de kust van de zuidelijke deelstaat Kerala, een paar dagen eerder dan normaal, maar na een veelbelovende start namen de regens geleidelijk af, met een tekort van 8% in juni.

De onregelmatige regenval van vorige maand vertraagde de aanplant van rijst, een essentieel zomergewas. India's rijstboeren hebben dit seizoen tot nu toe 4,3 miljoen hectare met graan beplant, een daling van 27% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De voortgang van de moesson, die goed is voor ongeveer 70% van de jaarlijkse regenval in het land, is cruciaal voor de rijstproductie en de export van India, 's werelds grootste graanexporteur. Zwakke moessonregens zouden de rijstaanplant verder vertragen, de oogst belemmeren en de opbrengsten verminderen, wat zou leiden tot een afname van de staatsvoorraden die exportbeperkingen zouden veroorzaken om voldoende voorraden voor de 1,4 miljard mensen van het land te garanderen.

India zal in juli waarschijnlijk tussen 94% en 106% van het langetermijngemiddelde moessonregens krijgen, de meest cruciale maand voor het planten van rijst en tal van andere zomergewassen zoals maïs, katoen, sojabonen en suikerriet, zei het India Meteorological Department vrijdag.

Het weerbureau definieert gemiddelde of normale regenval tussen 96% en 104% van een 50-jarig gemiddelde van 87 cm voor het hele seizoen van vier maanden dat begint in juni. Regentotalen tussen 90% en 96% worden als onder het gemiddelde beschouwd.

Overvloedige moessonregens in juli zouden de zorgen over de productie van zomergewassen wegnemen, wat hogere inkomens belooft op het platteland waar de meeste Indiërs wonen. Aangezien bijna de helft van de landbouwgrond van het land geen irrigatie heeft, zijn Indiase boeren afhankelijk van de moesson.

De landbouwsector biedt werk aan meer dan de helft van de bevolking van het land en is goed voor bijna 15% van India's economie van US$ 2,7 biljoen, de op twee na grootste van Azië.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August