starnieuws

Afschaffing van Emotionele Slavernij

01 Jul, 20:51
Als wij verdrietig, bezorgd of boos zijn en wij aan onszelf of anderen aan ons vragen: ‘Wat is er aan de hand?’ dan denken of zeggen wij: “de situatie was van dien aard of dat gedrag van de ander heeft ervoor gezorgd dat ik me zo voel. Het is toch normaal dat ik me dan zo voel?!, iedereen zou hier boos of verdrietig van worden?! ” Ook als we ons gelukkig voelen zeggen we: “dit of dat is gebeurd, natuurlijk zal ik daar blij van worden”!

Een diepe overtuiging in ons onderbewustzijn ligt ten grondslag aan deze manier waarop we responderen. Door te leven vanuit deze overtuiging creëren wij onbewust een gewoonte, een persoonlijkheidstrek in onszelf, welke een vorm is van afhankelijkheid oftewel slaafs zijn. Wij houden niet van het woord slavernij of slaafs zijn, maar laten we dit diepgaand checken.

Als iemand ons herhaaldelijk erop wijst wat wij wel en niet moeten doen, dan zeggen we tegen de ander: “Je adviezen zijn welkom, maar wat ik uiteindelijk doe, is mijn keuze. Ik wil graag de vrijheid hebben om te kiezen.” Kunnen wij dit nu ook tegen onszelf zeggen, zodat wij onszelf kunnen bevrijden van deze subtiele vorm van slavernij?

Als we begrijpen en realiseren, dat wat we denken en voelen onze eigen creatie is, dan beseffen wij meteen dat we de verantwoordelijkheid, maar ook de kracht in eigen handen hebben om het te beëindigen. Er is er geen fysieke strijd nodig om deze vorm van slavernij te beëindigen. Het vraagt slechts om wat oplettendheid vanuit accurate kennis.

Wat is die verborgen onjuiste overtuiging, van waaruit wij dan leven?

Vandaag de dag, geloven wij, dat de kwaliteit van onze gevoelens, gedachten, woorden en gedrag - dus onze respons - afhankelijk is van de omstandigheden, situaties en het gedrag van anderen. De staat van de buitenwereld bepaalt de staat van onze binnenwereld, oftewel onze emotionele staat. Dit wordt emotionele afhankelijkheid genoemd. Wij hebben onszelf onbewust, emotioneel tot “slaven” van de buitenwereld gemaakt. Wij hebben de 'remote control' van onze gedachten- en gevoelswereld volledig afgestaan aan de buitenwereld.

Van oorsprong zijn wij menselijke zielen echter emotioneel onafhankelijke wezens. Wij zijn meesters, die op elk moment de potentie en kracht hebben om, ongeacht de situatie, de kwaliteit van onze gedachten en daarmee samengaande gevoelens, woorden en acties te kunnen kiezen. Rajayoga, onderwezen door de Allerhoogste Ziel zelf, geeft ons de kennis en vaardigheden om weer het spirituele bewustzijn te doen ontwaken en het ware meesterschap terug te claimen.

Kijkend naar de huidige staat van de emotionele, mentale, fysieke en sociale gezondheid van ons allen, dan is het evident hoe belangrijk het is om deze vorm van slavernij nu af te schaffen, zodat wij weer meesters kunnen worden over onszelf. Hiermee zorgen wij niet slechts voor verbetering van onze eigen algehele gezondheid en geluk, maar dragen wij ook bij aan de creatie van een algehele gezonde, welvarende en gelukkige wereld.

BRAHMA KUMARIS spirituele organisatie


Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August