starnieuws

Brunswijk waarschuwt Serena Essed en Constitutioneel Hof

01 Jul, 13:37

ABOP-voorzitter, vicepresident Ronnie Brunswijk op een vergadering in Commewijne donderdagavond. (Beeld: ABOP TV)


ABOP-voorzitter, vicepresident Ronnie Brunswijk, is faliekant tegen het wijzigen van het kiesstelsel. Hij vindt dat de wijziging bedoeld is om ‘buskonde sama’ tegen te werken. Hij kondigt straatacties aan als de wijziging wordt voortgezet. Hij waarschuwt advocaat Serena Muntslag-Essed die het verzoekschrift heeft ingediend bij het Constitutioneel Hof. Maar ook het Constitutioneel Hof wordt door Brunswijk gewaarschuwd. De vp deelt mee dat hij president Chan Santokhi al duidelijk heeft gemaakt dat een wijziging niet nodig is. Brunswijk benadrukt dat ABOP een betrouwbare partij is.

De politieke partij heeft donderdagavond wederom een ‘meet and greet’ bijeenkomst gehouden; deze keer in Commewijne. Brunswijk heeft aan het begin van zijn spreekbeurt een verklaring voorgelezen: "…in crisis is het voor regeerders zeer lastig om uit de verf te komen en makkelijk voor de vijanden van dit volk om zich voor te doen als reddende engel." Hij heeft aangegeven dat hij bewust is van zijn tekortkomingen maar desondanks zich gaat inzetten in het ambt. Brunswijk heeft opgeroepen om “op te houden met het negatief bespreken van elkaar" en samen te werken aan de opbouw van het land.

Brunswijk heeft aangehaald dat er eenheid heerst bij de verschillende bevolkingsgroepen. "Maar ik zie dat sommige mensen ‘buskonde sama’ niets gunnen," merkt hij op. "Ze vechten om het kiesstelsel te veranderen. Terwijl ze jaar in jaar uit voordeel aan hebben gehad. Toen was het goed. En nu ‘buskonde’ er profijt van heeft is het niet meer goed. Ik waarschuw ze! Of het nou mevrouw Essed is, de persoon die het bij het Constitutioneel Hof heeft gebracht. En die mensen van het Constitutioneel Hof… Ik waarschuw jullie! Jullie gaan iets in het land brengen dat voor ‘bruya’ gaat zorgen…".

“We gaan allemaal op straat komen, het (kiesstelsel) gaat niet veranderen,” vervolgt Brunswijk. Hij richt zich een moment wederom tot 'die mensen van het Constitutioneel Hof'. “Ma den kir unu nanga a systeem ete. Ze moeten ophouden. Laten we vrij blijven. Laat er rust zijn, laten we geen dyugu dyugu brengen in het land. Kijk hoe we hier gezamenlijk zijn. Het is leuk. Laten ze geen rassenhaat brengen. Ze willen dit van ons wegnemen. Het is ons recht. Het gaat niet mooi zijn.”

“Ik heb de president al gezegd dat we niets gaan veranderen,” deelt Brunswijk mee. “Het is door ditzelfde stelsel dat hij 20 zetels gewonnen heeft. Dus wat is er fout aan dat moet veranderen? Wij nazaten van de tot slaafgemaakten willen niet gedwongen worden. Dus laten ze ons ‘hoofd niet moe maken’ met een kiesstelsel. Laten we stemmen zoals we gewend zijn.”

Brunswijk heeft meermalen benadrukt  dat ABOP een betrouwbare partij is en weer in het machtscentrum in 2025 komt, want dan gaat er  “bogo bogo moni in a kondre” zijn. Ook heeft hij weer opgeroepen om geduld te betrachten “want het komt zeker goed” met het land. De volgende ‘meet and greet’ is later deze maand in Nickerie.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August