starnieuws

LVV tekent contracten werkzaamheden laboratoriumcomplex

01 Jul, 19:10

Minister Parmanand Sewdien van LVV (4e van links) met de contractors voor werkzaamheden op het laboratoriumcomplex. (Foto: LVV)
Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), heeft donderdag twee contracten getekend die nodig zijn voor het laboratoriumcomplex. Met bouwbedrijf Alvera NV is overeengekomen de uitvoering van civiele werken en met de NV Beta Group het verrichten van de elektrische en sanitaire werken. De totale waarde van de twee contracten om de infrastructuur te voltooien wordt geschat op SRD 18,6 miljoen. Het laboratorium wordt in het eerste kwartaal 2023 opgeleverd.

Het laboratorium zal betrouwbare testresultaten opleveren voor dierlijke en plantaardige producten. Importeurs en exporteurs hebben de toegang tot deze diensten om de voedselwaardigheid van hun producten te valideren. De voltooiing van het laboratorium is een belangrijke stap voor het verbeteren van de voedselveiligheid en verhoging van de exportmogelijkheden voor Surinaamse landbouwproducten, meldt LVV. “Wij moeten ons vooral op onze lokale consumptie focussen. Met de operationalisering van het laboratorium in het begin van het komende jaar, wordt er betrouwbaardere voedselveiligheid geboden,” stelt Sewdien.

Deze activiteit is een van de mijlpaalactiviteiten voor het Agriculture Competitiveness-project SU 10-20, gefinancierd door een lening tussen de regering van Suriname en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). De infrastructuur van twee andere laboratoria zal naar verwachting worden hersteld via het Agriculture Competitiveness Project, te weten het Plantgezondheidslaboratorium aan de Kankantriestraat; gefinancierd door IDB-lening en het Clusterlaboratorium bij LVV, gefinancierd via de subsidiefaciliteit van de Europese Unie.

Het doel van het Agriculture Competitiveness-project SU 10-20 is bij te dragen tot het vergroten van het concurrentievermogen van de landbouwsector door de verbetering van de diergezondheid, de gezondheid van planten, de voedselveiligheid en landbouwonderzoek en diensten voor technologieoverdracht. Het programma wordt volledig gefinancierd voor een bedrag van 17,5 miljoen US-dollar, door de IDB. Het project heeft een looptijd van vijf jaar. Na ondertekenen van het contract zullen de werkzaamheden in zeven tot acht maanden afgerond zijn.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August