starnieuws

President: Vrijheid hoogste goed van de mens

01 Jul, 00:00

President Chan Santokhi en zijn gasten maken gezamenlijk een foto na een ontvangst. Tijdens de bijeenkomst is de eenheid benadrukt. (Foto: CDS)
President Chan Santokhi roept bij 159 jaar Keti Koti op tot eenheid en harmonie. Op een bijeenkomst met verschillende Afro-Surinaamse organisaties, gebundeld in het Nationaal Comité Slavernijverleden, zei het staatshoofd dat "wij als samenleving meer raakvlakken zullen moeten identificeren om ons samen te binden. De regering zet zich ervoor in die eenheid te bereiken. Vrijheid is het hoogste goed dat de mens bezit, benadrukte de president. Die vrijheid zal te allen tijde behouden moeten worden en moeten leiden tot welvaart en welzijn van de samenleving.

Geen enkele vorm van slavernij zal meer geduld moet worden, benadrukte Santokhi. Liefde en respect moeten prevaleren. “Als president zal ik alles wat in mijn vermogen ligt, doen om die vrijheid te behouden en de woon- en leefomstandigheden van alle landgenoten verbeteren.” De regering zal ook meer tijd, energie en middelen investeren in groepen met een achterstand. Dit, om te zorgen voor een gelijkwaardige samenleving. Volgens president Santokhi heeft de regering de taak om de uitdagingen die dit met zich meebrengt, te overbruggen.

Herstel van het slavernijverleden dient op een zodanige wijze te geschieden dat dit leidt tot versteviging van de natie. Het staatshoofd memoreerde dat er na de afschaffing van de slavernij, contractarbeiders uit verschillende delen van de wereld naar Suriname werden gehaald. “1 juli 1863 is een belangrijke dag voor ons geliefd Suriname; die dag is begonnen aan de bouw van de bromki dyari”, stelde de president. Hij bleef ook stilstaan bij de discussie rond de herstelbetalingen, die met goed dialoog tussen Suriname en Nederland aangepakt dient te worden.

Johan Roozer en Siegmien Staphorst zijn respectievelijk voorzitter Nationaal Comité Slavernijverleden en voorzitter Raad van Advies van het Nationaal Comité Slavernijverleden. Zij toonden zich ingenomen met de ontvangst op het paleis. Staphorst gaf aan dat de verschillende Afro-Surinaamse organisaties zich in maart gebundeld hebben. Een van de voornaamste doelen is de positie van de Afro-Surinamers aan de orde te stellen.

Staphorst zegt dat de organisaties de plicht hebben koloniale gebeurtenissen te verwerpen. Zij hebben tevens de plicht de basis te leggen voor kennis over deze periode, alsook mensen bewust te maken van het ontwikkelen van de eigen identiteit. Roozer merkte op dat het slavernijverleden meer als een vraagstuk gezien moet worden. Volgens hem kunnen de historische sporen van de slavernij niet meer gewist, maar wel voorkomen worden. Hij legde de nadruk op het tot stand brengen van echte en duurzame vooruitgang alsook het hooghouden van menselijke waarden.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August