starnieuws

Vreemdelingen mogen vanaf vandaag visumvrij land binnen

01 Jul, 00:56

President Chan Santokhi lanceert het visumvrij reizen naar Suriname. Hij wordt geassisteerd door minister Albert Ramdin.
Vanaf vandaag is het visumbeleid versoepeld. Vreemdelingen die voor toeristische doeleinden en familiebezoek Suriname binnenkomen, hebben geen visum meer nodig, ongeacht hun nationaliteit. Direct hiermee samenhangend heeft de introductie van de Entry Fee  van US$ 25 of 25 euro plaatsgevonden. De launch is gedaan door president Chan Santokhi op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking. 

Een van de prioriteiten van de regering is de visumliberalisatie. In oktober 2021 heeft de regering de visumplicht afgeschaft voor de Surinaamse diaspora en wel voor personen geboren in Suriname, maar die nu over een andere nationaliteit beschikken. Santokhi merkte op dat het voornaamste doel van deze unilaterale visumafschaffing voor alle nationaliteiten, is om meer toeristen te interesseren Suriname te kiezen als vakantiebestemming. “De logistieke barrières worden geminimaliseerd, dit zal positieve effecten hebben voor in het bijzonder de toerisme-industrie”. De introductie van de Entry Fee is om de inkomsten die Suriname uit visa en toeristenkaarten zal derven, op te vangen.

De president heeft aangegeven dat al vóór de aanhoudende coronapandemie het minder plezierig was om te reizen, vanwege alle extra veiligheidsmaatregelen op de diverse internationale luchthavens, na de beruchte 9/11 gebeurtenis. “De Covid-19-pandemie zette er een schepje bovenop. Denk aan de vele protocollen, die sinds kort nog in acht genomen moesten worden, hetgeen reizen tot een activiteit maakte die men slechts wilde ondernemen in noodzakelijke gevallen”, onderstreept het staatshoofd. De regeringsleider geeft aan dat Suriname na het opheffen van de Covid-19-inreismaatregelen, de gelegenheid heeft om hier adequaat op in te spelen. “Wij moeten de potentie doen uitgroeien tot een unieke vakantiebestemming in de regio.”

Het staatshoofd is zich ervan bewust dat de uitvoering van deze maatregelen uitdagingen met zich zal meebrengen. “Periodieke evaluatie zal noodzakelijk zijn voor de nodige bijstelling. De komende periode zal het beleid van de regering zich verder richten op het faciliteren van het personenverkeer naar Suriname. Dit, door luchtvaartovereenkomsten aan te gaan en nieuwe vliegroutes voor Suriname te identificeren”. Santokhi heeft stakeholders opgeroepen om in te spelen op de vele spin-off effecten die gepaard zullen gaan met de maatregelen, meldt de Communicatiedienst Suriname.

De unilaterale visumafschaffing kan ook gezien worden als een grote handreiking om internationale banden te versterken. Om directe ontvangsten voor de Staat te blijven generen uit deze sector, zullen alle personen die visumvrij afreizen naar Suriname een entry fee van US$25 of €25 moeten betalen. Het tarief kan voorafgaand aan de reis via de VFS Global website betaald worden. De reiziger ontvangt een voucher, die bij aankomst overlegd moet worden bij de officiële grenspost.

Ter facilitering van de reizigers, geldt een transitieperiode van drie maanden, waarbij de consulaire dienstverlening op de Johan Adolf Pengel Internationale luchthaven aanwezig zal zijn. Dit, voor personen die urgent moesten afreizen en daardoor niet in de gelegenheid waren de entry fee vooraf te betalen. De betaling op de Johan Adolf Pengel luchthaven en op de luchthaven te Zorg en Hoop, kan slechts contant geschieden. Aan de westgrens zal deze contante betaling, bij de Canawaima Management N.V. te South Drain geschieden en in het oosten bij de dependance van het consulaat van de Republiek Suriname te Saint Laurent du Maroni.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August