starnieuws

Cuba afwezig op Summit of the Americas

26 May, 20:45

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel neemt deel aan een sessie van de Nationale Assemblee in Havana, Cuba. (Foto via Reuters)
De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel zei dat hij niet aanwezig zal zijn op de komende Top van Amerika's die de Verenigde Staten organiseert. Washington heeft gezegd dat alleen democratische regeringen zullen worden uitgenodigd.

"Ik kan u verzekeren dat ik onder geen enkele omstandigheid de Summit of the Americas zal bijwonen", zei Diaz-Canel tijdens een ontmoeting met zijn ministers die woensdag op de staatstelevisie werd uitgezonden.

De coördinator van de top van de Amerikaanse regering zei donderdag, vandaag, in een hoorzitting van de Amerikaanse senaat dat het aan het Witte Huis is om te beslissen of Cuba wordt uitgenodigd voor de top, die van 6 tot 10 juni in Los Angeles zal plaatsvinden. De functionaris, Kevin O'Reilly, zei dat Cubaanse maatschappelijke activisten waren uitgenodigd.

Op Twitter zei Diaz-Canel dat het de bedoeling van de Verenigde Staten was om verschillende landen uit te sluiten, waaronder Cuba.

Eerder deze maand beschuldigde de regering van de Amerikaanse president Joe Biden de Cubaanse regering ervan haar uitsluiting van de top te gebruiken om de Cubaanse staat van dienst op het gebied van mensenrechten af ​​te leiden.

De aankondiging van Diaz-Canel volgt op recente verklaringen van de president van Nicaragua, Daniel Ortega en de president van Guatemala, Alejandro Giammattei, dat ze de top niet zullen bijwonen. Geen van beiden was uitgenodigd.

De regering-Biden heeft vandaag bevestigd dat ze de regeringen van Venezuela of Nicaragua niet heeft uitgenodigd. De president van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador en de president van Bolivia, Luis Arce, zeiden eerder dat ze niet zouden komen tenzij alle landen in Amerika waren uitgenodigd.

Reuters meldde woensdag dat 13 van de 14 landen die lid zijn van de regionale groepering van de Caribische Gemeenschap, waarvan Cuba geen lid is, van plan waren de top bij te wonen.

Advertentie

Sunday 03 July
Saturday 02 July
Friday 01 July