starnieuws

Venezuela: Farc-dissidentenleider Duarte vermoedelijk gedood

25 May, 20:43

De Farc-rebellen in Colombia leggen de wapens neer in 2016, na een conflict van bijna 60 jaar in het land. (Foto: BBC)
Miguel Botache Santillana, beter bekend als Gentil Duarte, die een factie leidt van voormalige Farc-rebellen die bewapend bleven na een vredesakkoord met de Colombiaanse regering, is vermoedelijk gedood in Venezuela. Dat vertelde de Colombiaanse minister van Defensie Diego Molano woensdag, vandaag, aan journalisten.

Hoewel de meeste leden van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc) demobiliseerden onder de overeenkomst van 2016, die een einde maakte aan de rol van de Farc in het bijna 60-jarige conflict in het land, verwerpen twee grote groepen het akkoord. Volgens veiligheidstroepen zijn ze actief gebleven in de drugshandel en illegale mijnbouw.

"Colombiaanse inlichtingen suggereren dat alias Gentil Duarte werd vermoord in de deelstaat Zulia in Venezuela na een botsing tussen deze groeperingen in de drugshandel en terrorisme", vertelde Molano aan verslaggevers.

De groepen, die de regering en elkaar bevechten, tellen in totaal ongeveer 2.400 strijders, zegt het Colombiaanse leger. Dat is naar schatting een derde van de dissidenten die is gevestigd in buurland Venezuela.

Duarte ontvluchtte Colombia en zocht zijn toevlucht in het buurland na twee militaire operaties tegen hem vorig jaar, zei Molano.

De Colombiaanse regering heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro er herhaaldelijk van beschuldigd de dissidenten onderdak te bieden en zelfs militaire functionarissen toe te staan ​​samen te werken met de Segunda Marquetalia-groep in drugshandelsovereenkomsten. Caracas heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Vorig jaar zijn in Venezuela ten minste twee topleiders van de dissidente groepering Segunda Marquetalia vermoord. Seuxis Hernandez, een van de meest prominente leiders van de Segunda Marquetalia die beter bekend stond als Jesus Santrich, werd iets meer dan een jaar geleden in Venezuela vermoord, terwijl Hernan Dario Velasquez, een andere topleider die bekend stond als El Paisa, in december werd vermoord.

Henry Castellanos Garzon, een derde leider van de Segunda Marquetalia bekend als Romana, zou ook zijn gedood in Venezuela.

Vorig jaar eiste een commandant van een dissidentengroepering van de Farc de verantwoordelijkheid op voor een bomaanslag op een militaire basis en voor het neerschieten van een helikopter met president Ivan Duque aan boord.

Advertentie

Sunday 03 July
Saturday 02 July
Friday 01 July