starnieuws

Gros Caribische landen zal Americas Summit bijwonen

25 May, 14:36

De vlaggen van de VS en Cuba wapperen buiten een hotel in Havana, Cuba. (Foto: Reuters)
De meeste leden van de Caribische Gemeenschap (Caricom) zijn van plan om de Top van de Amerika's bij te wonen. Dat zeggen twee bronnen die bekend zijn met de situatie, aangezien sommige leiders oproepen tot een boycot als Washington zijn ideologische tegenstanders in de regio uitsluit.

Latijns-Amerikaanse leiders, onder wie de Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador, hebben gedreigd de top, die op 6 juni in Los Angeles begint, over te slaan als de Verenigde Staten Venezuela, Cuba en Nicaragua niet uitnodigt. Dertien van de 14 landen die lid zijn van de groep die bekend staat als Caricom zijn van plan om deel te nemen aan het evenement, volgens een hoge ambtenaar van de Caribische natie en een in Washington gevestigde Caribische adviseur die betrokken zijn geweest bij gesprekken over de kwestie.

Caribische landen die hadden overwogen de top over te slaan, werden aangemoedigd door recente maatregelen van de regering Biden ten aanzien van Cuba en Venezuela, zei de functionaris. "We vinden dat het veel beter is om de top bij te wonen ... in het besef dat Biden is vertrokken van de zeer harde positie die hij volgde", zei de functionaris, die vroeg om niet geïdentificeerd te worden.

Beide bronnen zeiden dat Saint Vincent en de Grenadines de enige Caricom-hold-out natie is. De premier van het land, Ralph Gonsalves, riep in een brief van 11 mei die door Reuters werd gezien, de Caricom-leiders op om de top te boycotten vanwege de uitsluiting van Venezuela, Cuba en Nicaragua.

Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in april dat het onwaarschijnlijk is dat de drie landen worden uitgenodigd, maar de regeringsfunctionarissen van Biden zeiden vorige week dat een vertegenwoordiger van Cuba een uitnodiging zou kunnen ontvangen.

Caricom heeft in totaal 15 leden, waaronder Montserrat, een overzees gebiedsdeel van Groot-Brittannië.

Advertentie

Monday 04 July
Sunday 03 July
Saturday 02 July
Friday 01 July