starnieuws

Brazilië: Zeker 21 doden bij politie-inval

25 May, 04:42

Politieagenten arriveren bij het Getulio Vargas-ziekenhuis, nadat meer dan 21 mensen zijn omgekomen tijdens een politieoperatie tegen drugsdealers in de sloppenwijk Vila Cruzeiro, in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters)
Minstens 21 mensen zijn dinsdag doodgeschoten in een sloppenwijk in het noorden van Rio de Janeiro. De doden vielen tijdens een politie-inval gericht op het pakken van de leiders van een drugssmokkelorganisatie. Onder de doden is ook een vrouw die werd geraakt tijdens het vuurgevecht tussen bendeleden en de politie in de Vila Cruzeiro favela. De sloppenwijken van Rio worden favela's genoemd.

De politie zei dat de andere doden verdachte bendeleden waren die zich hebben verzet tegen de politieoperatie en het vuur op de politie hadden geopend met automatische wapens. Op social media zeiden inwoners dat een zwaar vuurgevecht in de duisternis omstreeks vier uur in de ochtend begon in een bebost gebied grenzend aan Vila Cruzeiro. Het vuurgevecht veroorzaakt angst en paniek in de sloppenwijk. Geweervuur begon in de middag, zei een fotograaf van persbureau Reuters die nabij de locatie was.

Er vielen zeven gewonden die naar het ziekenhuis zijn overgebracht. Een van hen is een politieman.

De politieoperatie, gesteund door een helikopter, richtte zich op leiders van de grootste criminele bende van Rio, de Comando Velmelho. Volgens de informatiedienst van de politie hielden de bendeleiders zich schuil in Vila Cruzeiro.

"Het was een intense confrontatie," zei kolonel Ivan Blaz, de woordvoerder van de militaire politie die de operatie heeft geleid. Hij zei dat de vrouw geraakt zou kunnen zijn door een schot die vanuit Vila Cruzeiro is afgevuurd.

De politie heeft geweren, pistolen en een granaat, als ook ato en motorfietsen die de criminelen gebruikten, in beslag genomen.

De doodgeschoten vrouw is geidentificeerd als Gabriele Cunha (41). Ze werd geraakt door een afgeketst schot ofschoon ze woonde in de nabijgelegen sloppenwijk Chatuba. De scholen hebben hun deuren gesloten gehouden.

Vorig jaar kwamen 28 mensen om tijdens geweldadige confrontaties in de sloppen van Rio. De meeste botsingen vonden plaats tussen drugssmokkelaars en de politie.


Advertentie

Sunday 03 July
Saturday 02 July
Friday 01 July