Column: Hopeloos
25 May, 00:59
Vanwege de opmerking op mijn weekstaat stond ik duizend angsten uit. Mijn vader had namelijk een paar pantoffels, die niet alleen voor zijn voeten bestemd waren. Zijn reactie op de weekstaat was echter totaal anders dan ik verwachtte. De opmerking Hopeloos stoorde hem meer dan het rode cijfer. Hoe kan een onderwijzer op een christelijke school dat schrijven … Hopeloos? Tegen mijn moeder zei hij dat zij maandag niet – zoals gebruikelijk - terug zouden gaan naar Coronie. Hij zou die maandag gebruiken om aan mijn klassenonderwijzer ‘verduidelijking’ te vragen.
In die dagen was er bijzonder veel ontzag voor de dominee, die weleens gezien werd als bewaker van de hemelpoort. Hij mocht dus naar de klas. Hoewel mijn vader en de klassenonderwijzer op de gang stonden te praten kon ik bij flarden wat kritische vragen en opmerkingen van mijn vader opvangen. Kon op een christelijke school een leerling als hopeloos gekwalificeerd worden? Retorisch vroeg hij dat als een christelijke school een leerling als hopeloos bestempelt waar deze dan nog terecht kon. Wat moet ik dan met mijn zoon doen? Geloven is hopen. En zo ging mijn vader nog even door.
Mijn vader kon zich mijn problemen met het dictee niet voorstellen. Elke morgen werd bij het ontbijt uit de kinderbijbel gelezen, terwijl mijn vader ’s middags een of meer verhalen aan ons vertelde. Ik hield van verhalen, maar las ze zelden zelf. De liefde voor het lezen zou komen door de verhalen van R. Dobru die hij in de boeken Bos mi esesi publiceerde. De verhalen werden eerst als feuilleton op de tiener-pagina van de krant Suriname opgenomen. Week na week verslond ik Dobru’s verhalen. Ze waren zo herkenbaar Surinaams. Alles wat ik eerder las was uit verplichting; de verhalen van Dobru las ik met plezier.
Het zou echter tot de kweekschool duren voor de spelling mij wat duidelijker zou worden. Daar leerde ik Munda Rakim kennen. We schreven elkaar brieven. Zij zag dat bepaalde grammaticale fouten vaak terugkwamen. Ze wees mij er niet alleen daarop, maar vulde ook de grammaticale lacunes, die opeenvolgende leerkrachten niet opgevallen waren.
Toen ik van de Pedagogisch Academie in Utrecht slaagde met een 8 voor Nederlands moest Ik heel erg denken aan mijn oud-onderwijzer, Dobru, Munda en mijn vader. Ik moest ook aan hen denken toen ik op een Nijverheidsschool in Utrecht - waar ik het vak Nederlands verzorgde - een proefwerk met de studenten besprak en onderbroken werd met de opmerking: “Meester we komen niet van de hoge stoep rollen als u”. Ik dacht: als zij maar wisten.
In Nederland ontdekte ik overigens dat bij het onderwijs in Suriname toen bij de toets vooral werd nagegaan wat je niet weet, terwijl men in Nederland onderzocht wat je wel weet, of voldoende kennis van heb.
Hoe ging het verder met die onderwijzer die op basis van een marginaal aspect van het onderwijsgebeuren tot zo een vergaand oordeel als hopeloos kwam?
Hans Breeveld
Sunday 03 July
Saturday 02 July
Friday 01 July
- Column: Politieke Borrelpraat no. 721
- Brandstichting maakt bejaarde moeder en zoon dakloos
- 1 voor 12 helpt jongen met zuurstof voor 6 maanden
- Rode Kruis komt 300 gezinnen Brokopondo tegemoet
- Inheemsen en Tribalen roepen hulp in van VN-baas
- Argentinië: Architect IMF-deal neemt ontslag, regeringcrisis neemt toe
- De Grondkamer als oplossing voor perikelen grondbeleid
- India: Moessonregens onder gemiddeld niveau
- Plooien binnen coalitie nog niet gladgestreken
- De erfgenamen
- Nicholson uit Guyana wint Caricom 10K Road Race
- Militaire vakbond opgericht met steun van SPB
- VN secretaris-generaal zal zich inzetten voor Suriname
Saturday 02 July
- Taxichauffeur beroofd van auto
- Menselijk skelet in Cabendadorp ontdekt
- Suribet: Bedrag beroving door nep agenten nog niet vastgesteld
- India verbiedt 19 plastic artikelen voor eenmalig gebruik
- Voorzitter Santokhi wil een sterke Caricom
- Rovers duwen vrouw uit auto
- 15 judoka's van Sonkei naar Cayenne voor trainingskamp
- Jager ziet neef voor wild aan en schiet op hem
- Bee focust zich niet op 2025, maar op inlossen beloften
- Storm Bonnie aan land nabij grens Nicaragua en Costa Rica
- Gesprek SAIL en EBS over SRD 15.5 miljoen stroomrekening
- Texas: Mensensmokkel in vrachtwagens stijgt, zo ook de risico's
- Somohardjo: Javanen zijn blakka doti van Suriname
- Leden SVB houden alv op 18 juli; bestuur weet van niks
- Brunswijk haalt boos uit naar 'den bakra'
Friday 01 July