starnieuws

Jongeren maken indruk met computergestuurde apparaten

24 May 2022, 16:58

Team Inno 5 heeft de eerste plaats gehaald van de Hackomation 2022 met een drone die zelfstandig patrouilles kan uitvoeren. (Foto's: René Gompers)

Op de tweede plaats staat Dynamic Engineering van de Anton de Kom universiteit, eveneens met een innovatieve drone.

Nummer 3 is geworden HackWack met een ‘landbouwrobot’ die door de 12-jarige Axl Redjopawiro is bedacht.
De leerlingen van het Codettes Innostarter Program - een project waarbij voornamelijk tieners leren ‘apps’ en computergestuurde apparaten te bouwen - hebben wederom een goede beurt gemaakt. Dit keer op de Hackomation 2022. Zo heeft Team Inno 5 de eerste plaats gehaald met een drone die zelfstandig patrouilles kan uitvoeren; een idee van de 12-jarige Keshav Haripersad. Op de tweede plaats staat Dynamic Engineering van de Anton de Kom universiteit, eveneens met een innovatieve drone.  Op nummer 3 staat HackWack met een ‘landbouwrobot’ die door de 12-jarige Axl Redjopawiro is bedacht.

De Hackomation is een wedstrijd waarbij deelnemers in teamverband innoveren op bestaande technologie of compleet nieuwe applicaties of apparaten bouwen. Ze moeten in elk geval op afstand te bedienen en te monitoren zijn. De wedstrijd was gehouden door IT-Core in samenwerking met het PolyTechnic College Suriname (PTC) en Datasur, gesponsord door Tullow Oil en Laxani NV. Na zes enerverende maanden hebben van de 20 teams, 13 de eindstreep gehaald. De nummers 1 en 3 zijn leerlingen van het Codettes Innostarter Program.

De drone van Inno5 is gebouwd om veiligheidsmissies uit te voeren, geven de leden van het team aan. Het kan 91 objecten herkennen zoals mensen, dieren, bomen, gebouwen, verkeerslichten, verkeer. Afhankelijk van de opdracht kan de ‘skycam’ zowel overdag als ‘s avonds de objecten observeren en in geval van nood alarm slaan. Goed voor beveiliging van gebouwen en in te zetten bij zoekacties, crisis- en reddingsoperaties delen de tieners mee.

Ook de drone van Dynamic Engineering is multi inzetbaar. Maar het is het meest gericht op hulpverlening. Het kan zelfstandig tot ruim 2 kilo's aan pakketten - zoals voedsel of medische artikelen - leveren op moeilijk te bereiken plekken geven de universiteitsstudenten aan. EMMA (Emergency Medical and Multipurpose Aircraft) is ook in staat om zelfstandig gebieden in kaart te brengen. Net als de nummer 1 drone is ook deze machine niet bombastisch groot of zwaar. Al de technologie is verpakt in een ‘kleine flexibele body’ die zelf door de teams ‘from scratch’ in elkaar is gezet. De klant mag bij beide drones bepalen wat voor functies de vliegende robot nog meer moet hebben.

Team HackWack heeft een machine ontworpen om de boer te helpen op het platteland of gewoon in de tuin. De eerste (mini) versie, waarmee de derde plaats is behaald, heeft een grasmaaier, een ploeg om bedden te maken, een systeem om zaad te zaaien en om de aanplant te monitoren. De robot kan bijvoorbeeld het zuur- of vochtgehalte van de aarde meten en op grond daarvan aanbevelingen doen. Afhankelijk van wat een klant wil, kunnen de functies van de ‘landbouwrobot’ uitgebreid worden, geven de teamleden aan. De machine is in elkaar gezet met restmateriaal van oude computers.

De producties van alle deelnemende teams zijn zaterdag gepresenteerd, de winnaars zijn op dezelfde dag bekendgemaakt. PTC-directeur Robby Holband is onder de indruk. “Ik heb veel mooie dingen gezien, I am very impressed, eigenlijk is elke deelnemer een winnaar,” geeft hij aan. “Ga verder, gaan jullie verder,” drukt hij de participanten op het hart.”  Theo Boomsma van IT-Core geeft aan dat er binnenkort meer gedaan zal worden met sommige producties. “We  gaan van een ‘innovatie’ status naar  ‘investeerbaar’ status via ons TechStarter programma,” geeft hij aan. “Van een heleboel innovaties kun je een serieus product of dienst maken.”

Advertentie