starnieuws

Consumenten Forum Suriname tijdelijk opgeheven

24 May 2022, 08:41
De activiteiten van het Consumenten Forum Suriname (CoFoSur) worden per direct tijdelijk opgeschort. Er zal nu een massieve pressie worden uitgeoefend op de regering om het roer drastisch om te gooien via het politieke forum Actiefront 22 dat op korte termijn officieel zal worden geproclameerd. De recente door de regering aangekondigde maatregelen in het kader van de IMF-interventie, zijn de druppel die de emmer heeft doen overlopen. De regering stevent af op een regelrechte suïcide mission door blindelings op het kompas te varen van het IMF. De recente opmerking van de president dat hij nu heel wat kan doen uit eigen besparingen en dat er nu sprake is van economische stabiliteit ondanks dat er een failliet land is overgenomen, slaat als een tang op een varken.

Dat de NDP de nieuwe regeerders bij elke wisseling van de wacht opzadelt met hyperinflatiegolven weet elke koe van zondag en is via dit medium ettelijke malen aan de kaak gesteld. Laat het verleden even met rust. Het volk heeft al afgerekend met die partij. De beroemde wetenschapper Einstein had ooit gezegd: "Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven."

De  hypocriete houding van de IMF- toppers die ons de les willen voorlezen kunnen in hun eigen land veilig met open ramen slapen en zich te goed doen aan allerlei luxueuze, exotische producten uit de derde wereldlanden zoals vis, garnalen, cacao, koffie en hout waar de lokale bevolking alleen van kan dromen. Ze hebben grote voorraden goudreserves, merendeels voor luttele bedragen uit arme landen gehaald, kunnen bogen op onderwijssystemen van het hoogste niveau en hebben zeer hoge per capita inkomens. Dit alles staat in schril contrast met de situatie in ons land. Tóch adviseren ze de regering om het arme volk verder uit te knijpen. We gaan ons met hand en tand hiertegen verzetten. Waarom adviseren ze de regering niet om te gaan onderhandelen met de bedrijven die ons goud, hout, vis, garnalen et cetera als draagmieren wegvoeren voor een habbekrats?

In Argentinië, dat zeven keren aanklopte bij het IMF voor steun, is deze financiële instelling een nationaal trauma geworden, omdat de Argentijnen uiteindelijk het gelag moesten betalen. Het land dat enkele decennia geleden één van de welvarendste landen van Zuid-Amerika was, is er nog armer van geworden. Dat staat ons ook te wachten als we nú niet ingrijpen. Er zijn andere, snellere manieren om het land uit het slop te halen. We gaan niet meer toestaan dat de middenklasse die de grootste bijdrage levert aan het BNP van ons land, verder gemarginaliseerd wordt. We gaan nu de totale natie mobiliseren. Enkele ontevreden rr–leden van de VHP hebben hun misnoegen al geuit bij onze organisatie over de slappe houding van de regering. Volgens hen is de communicatie met DNA- leden na de verkiezingen verslechterd.

De voornaamste korte termijn target van deze nieuwe organisatie is om te voorkómen dat de regering nog meer saneringsmaatregelen neemt die de samenleving verder doen verpauperen. De organisatie is wel bewust van het dilemma waarvoor de president staat: de dictatuur van de minderheid. Er is vaker via dit medium gewezen op mogelijkheden om uit deze impasse te geraken. De signalen van de buitenparlementaire coalitie worden echter systematisch genegeerd.

Op één vlak heeft het CoFoSur wél succes geboekt: reshuffling bij EZ. Hopelijk zijn de acties die direct genomen zijn door de minister geen karoe wiri faya. Hopelijk komt er nu wél een ordening op het prijzenfront. De twee andere zwakke schakels staan echter nog overeind: Eén bij Onderwijs dat nu het absolute dieptepunt heeft bereikt en de andere bij Financiën die een al getergd volk steeds verder uitknijpt.

We zijn het gefilosofeer van de President al zat. De bezittingen van de staat die zijn weggedragen zoals dienstauto’s en ander materieel, heeft de regering nog niet teruggebracht in de boezem van de staat. De kwestie van malversaties bij na-schoolse opvang, Carifesta 2013, de zwendel bij MinOWC met overuren waarbij de staat voor miljoenen is benadeeld, overfacturering door leveranciers van meubilair en huur magazijnen, zijn ook nog niet aangepakt. In deze editie zal een tipje van de sluier opgelicht worden door een bijlage.

We blijven alert en de vinger aan de pols houden. Door dit  getalm is de kwestie van de decembermoorden tot de dag van vandaag niet tot een goed en bevredigend eind gebracht. Dit moeten we voorkómen. Het machtigste wapen van deze organisatie is het volk. Niets en niemand is machtiger dan het volk. Tot slot zij opgemerkt dat deze organisatie alle positieve krachten die in het recente verleden oprecht gevochten hebben tegen onrecht en corruptie in de samenleving en door manipulatie van de kieswet buiten de boot vielen, gaan bundelen en werken aan wijziging van de kieswet, of het parlement dat o.i. jarenlang zeer slecht functioneert, meewerkt of niet. Wij móeten afrekenen met de schijndemocratie. Studenten, wier toekomst er niet zo rooskleurig uitziet, de middenklasse en de media zullen de backbone vormen van Actiefront  22.

Coördinator Actiefront  22
Roy Narain




pdf-icon.gif Bijlage_kwestie_malversaties_bij_MinOWC.pdf    

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April