starnieuws

Oxfam: Actie noodzakelijk om ongelijkheid te bestrijden

23 May 2022, 16:48

Mensen lopen langs het congrescentrum, de locatie van het World Economic Forum 2022 (WEF) in het Alpenresort Davos, Zwitserland. (Foto: Reuters)
Regeringen moeten dringend actie ondernemen om de toenemende ongelijkheid aan te pakken die ontstond tijdens de Covid-19-crisis met een stijging van de energie- en voedselprijzen die de druk op miljoenen mensen over de hele wereld heeft verzwaard, zei Oxfam maandag. Het rapport, uitgebracht door de in Nairobi gevestigde liefdadigheidsinstelling toen topbeleidsmakers en industrieleiders in de Zwitserse stad Davos arriveerden voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF), ontdekte dat het aantal miljardairs met 573 was gestegen tot net onder de 2.700 vanaf 2020.

Hun cumulatieve rijkdom was met bijna US$ 3,8 biljoen gestegen tot US$ 12,7 biljoen, ontdekte de liefdadigheidsinstelling, die gegevens van Forbes analyseerde. Degenen in de voedings- en energiesector genoten van een meevaller in de inkomsten uit stijgende grondstofprijzen.

Ondertussen zou de combinatie van Covid-19, toenemende ongelijkheid en stijgende voedselprijzen in 2022 maar liefst 263 miljoen mensen in extreme armoede kunnen duwen, zei Oxfam, eraan toevoegend dat decennia van vooruitgang teniet zijn gedaan.

"Miljoenen mensen over de hele wereld worden geconfronteerd met een crisis in de kosten van levensonderhoud als gevolg van de aanhoudende effecten van de pandemie en de snel stijgende kosten van essentiële zaken, waaronder voedsel en energie", aldus de auteurs van het rapport. "Ongelijkheid, al extreem vóór Covid-19, heeft nieuwe niveaus bereikt."

Voedselprijzen, die tijdens de pandemie al hoger zijn geworden als gevolg van Covid-19-verstoringen en weersproblemen, namen nog een sprong hoger toen de Russische invasie in Oekraïne de toevoer van granen en olie deed rijzen.

De Wereldbank definieert de extreem armen als degenen die leven van minder dan US$ 1,90 per dag.

"De meest urgente en structurele actie die regeringen nu moeten nemen, is het implementeren van zeer progressieve belastingmaatregelen die op hun beurt moeten worden gebruikt om te investeren in krachtige en bewezen maatregelen die ongelijkheid verminderen, zoals universele sociale bescherming en universele gezondheidszorg", aldus het rapport. .

Het in Genève gevestigde WEF zegt dat de bijeenkomst, die vanwege Covid-19 voor het eerst in meer dan twee jaar plaatsvindt, meer dan 2.000 leiders en experts van over de hele wereld zal samenbrengen, iets kleiner dan sommige eerdere bijeenkomsten.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April