starnieuws

Assembleeleden bezorgd over impact invasie in Oekraïne

25 Feb, 00:00

Minister Albert Ramdin beantwoordt vragen over de invasie in Oekraïne. (Beeld DNA TV)
Diverse Assembleeleden hebben donderdag tijdens de openbare vergadering hun bezorgdheid uitgesproken over de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Het gaat niet om een ver-van-mijn-bedshow. Brandstofprijzen zijn internationaal reeds met 8 tot 9% gestegen. Ook andere producten, zoals granen zullen duurder worden aangezien Oekraïne ruim 70% van zijn productie afzet op de Europese markt.

Vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Dew Sharman, had eerder aan de regering gevraagd hoe het zit met studenten die met een beurs studeren in Rusland. Ouders zijn volgens hem zeer bezorgd. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, deelde mee dat er zes Surinaamse studenten in Rusland studeren. Er is contact met hen. Zij hebben aangegeven dat ze zich veilig voelen en geen gevaar lopen. Ook minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, merkte op dat er intensief contact is met de studenten.

Intussen heeft de regering een verklaring uitgegeven over de Russische militaire invasie en spreekt haar veroordeling uit voor deze militaire agressie. Suriname ondersteunt de leidende beginselen van het internationaal recht, zoals vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties en onderstreept in dit kader de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne. De Russische invasie in een soeverein en onafhankelijk land kan onder geen enkele voorwaarde worden geaccepteerd.

Suriname sluit zich aan bij het standpunt van de Caricom, waarin is aangegeven dat alle betrokken partijen worden opgeroepen om verantwoordelijk en met zelfbeheersing te handelen om destabilisatie in die regio te voorkomen. De Republiek Suriname onderhoudt diplomatieke en vriendschappelijke banden met Rusland en Oekraïne en zal zich blijven inzetten voor processen van dialoog en diplomatie.

Minister Ramdin deelde mee dat de situatie nauwgezet wordt gevolgd. Ramdin heeft de verklaring die eerder op de dag gepubliceerd is, voorgehouden aan De Nationale Assemblee.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August