starnieuws

Drugslading uit Suriname onderschept in Hong Kong

25 Jan, 15:04

De douane van Hong Kong vond 104 bakstenen van vermoedelijke cocaïne verborgen in het koelvak van de container die uit Suriname arriveerde. (Foto: ISD)
De douane van Hong Kong heeft twee mannen gearresteerd nadat ze voor HK $ 140 miljoen (US $ 18 miljoen) aan cocaïne hadden geconfisqueerd. De lading drugs was verborgen was in een container die uit Suriname arriveerde.

De zeecontainer, waarvan aangegeven is dat deze bevroren vlees vervoert, arriveerde op 10 januari vanuit Zuid-Amerika bij de Kwai Chung Customhouse Cargo Examination Compound, zo maakte de douane en accijnzen dinsdag bekend. Op basis van informatie ontvangen van een buitenlandse wetshandhavingsinstantie, onderzochten douanebeambten de container en ontdekten 104 pakken van vermoedelijke cocaïne die verborgen waren in het koelvak van de container. Elke pak woog 1,3 kg.

Twee mannen van 28 en 33 jaar zijn maandag gearresteerd in Sham Shui Po en Tsuen Wan in verband met de zaak. Een wetshandhavingsbron zei dat de 28-jarige zou hebben geholpen met de logistiek van het verschepen van de container naar Hong Kong, terwijl de 33-jarige de ontvanger zou zijn.

“Bevroren vlees uit Suriname is heel zeldzaam. Het land exporteert meestal hout”, zei de insider, eraan toevoegend dat de twee mannen werden vastgehouden voor verhoor.

In Hong Kong staat op de handel in een gevaarlijke drug een levenslange gevangenisstraf en een boete van HK$ 5 miljoen. In november namen douanebeambten voor HK $ 147 miljoen aan cocaïne in beslag, verborgen in een elektrische transformator die per vliegtuig uit Guatemala arriveerde - de grootste inbeslagname van de drug op de internationale luchthaven van Hong Kong in twee decennia.

De cocaïne werd gevonden toen agenten een luchtzending selecteerden waarvan werd verklaard dat ze een transformator uit Guatemala bij zich hadden voor inspectie.

De transformator, die meer dan 800 kg woog, zag er echt uit en had wat leek op een bedieningspaneel ingebouwd in de metalen behuizing. In het holle midden van de machine werden in totaal 111 pakken cocaïne gevonden nadat agenten twee metalen lagen hadden losgeschroefd.

De zending van 145 kg was een van HK $ 164 miljoen aan illegale drugs die verborgen waren in twee zendingen die binnen een dag na elkaar werden gevonden in de vrachtterminal van de luchthaven. De tweede van de zendingen, 20 kg crystal meth met een geschatte straatwaarde van HK $ 16,3 miljoen, werd ontdekt verborgen in een luchtvrachtzending vanuit Mexico.

De douane heeft in 2021 in totaal 879 kg cocaïne in beslag genomen, vergeleken met 907 kg in 2020.

Wereldwijde drugssmokkelaars hebben bewezen veerkrachtig te zijn tijdens de Covid-19-pandemie en hebben zich snel aangepast toen het internationale luchtverkeer tot stilstand kwam en een einde maakte aan het gebruik van drugskoeriers voor illegale leveringen over de grens.

Volgens het laatste wereldwijde rapport van het VN-bureau voor drugs en misdaad, dat in juni vorig jaar werd uitgebracht, herstelden georganiseerde misdaadgroepen snel van de eerste verstoringen veroorzaakt door de pandemie.

Uit gegevens van 81 lidstaten bleek dat ze begin vorig jaar waren overgestapt op het verzenden van drugs per post, maar ook per lucht- en zeevracht, waardoor grotere hoeveelheden in een hoger tempo werden vervoerd in vergelijking met vóór de pandemie.

Advertentie

Monday 04 July
Sunday 03 July
Saturday 02 July
Friday 01 July