starnieuws

Parmessar: Opheldering nodig over US$ 2.5 miljoen voor SLM

22 Jan 2022, 09:51

NDP-fractieleider Rabin Parmessar
NV Havenbeheer is door de regering onder druk gezet een lening te verstrekken van US$ 2.5 miljoen aan de noodlijdende Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). De bond bij het bedrijf heeft kenbaar gemaakt dat de directie garantie van de Staat wil hebben en de verzekering wenst te hebben dat het geld wordt terugbetaald. NDP-fractieleider Rabin Parmessar om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat er veel vragen onbeantwoord zijn over deze en vele andere kwesties. "Van wie komt de vraag, wordt comptabel de juiste procedure bewandeld en heeft NV Havenbeheer het geld niet zelf nodig gezien de grootse plannen die het bedrijf heeft", stelt Parmessar.

De NDP-fractieleider merkt op dat het de directeur is die het bedrijf in en buiten rechte vertegenwoordigt. "Als hij zich politiek onder druk laat zetten en tekent, maar als de juiste procedures niet zijn bewandeld, zal hij in Santo Boma belanden. De mensen die hem politiek onder druk willen zetten, zullen in Santo Boma geen bamie of pitjel voor hem brengen", zegt Parmessar.

De NDP en BEP fractie hebben eerder een openbare vergadering aangevraagd over plannen van NV Havenbeheer om een diepwaterhaven te bouwen. Het bedrijf gaat in zee met de Phoenix Development Holding Company LLC (PDC) uit Texas, USA. De initiële kosten voor de bouw zijn geraamd op US$ 2.2 miljard, helemaal betaald door PDC. De vergadering die aangevraagd is hierover en over het Deense bedrijf HPSG is nog niet uitgeschreven. Parmessar merkt op dat zeker over tien kwesties vragen zijn gesteld, maar de openheid is tot nu toe uitgebleven.

Parmessar merkt op dat het een patroon is om politiek in te mengen in staatsbedrijven. De directeur van het Staatsziekenfonds met wie onlangs de dienstbetrekking is beëindigd, heeft verklaard dat onder druk van het Kabinet van de President mensen in dienst moesten worden genomen. Er zijn speciaal functies gecreëerd. Bij de EBS is de president-commissaris ook nog directeur van het bedrijf. Hij is ook president-commissaris van Staatsolie. Parmessar wijst erop dat het conflicterende belangen zijn. Ook de first lady heeft diverse uitvoerende functies waardoor er politieke invloed wordt uitgeoefend. In ieder geval is transparantie noodzakelijk over de US$ 2.5 miljoen die NV Havenbeheer ter beschikking moet stellen van de SLM.

Advertentie

Sunday 28 May
Saturday 27 May
Friday 26 May