starnieuws

Opnieuw rellen in Guadeloupe over Covid-restricties

21 Jan, 13:10

Mensen nemen deel aan een vreedzaam protest door het centrum van Fort de France. Ze protesteren tegen de regeringsprotocollen voor Covid-19. De beperkingen hebben zowel op Martinique als Guadeloupe geleid tot onrust. (Foto: Reuters)
Een politieagent raakte gewond en de politie werd geconfronteerd met geweervuur ​​​​tijdens een nacht van burgerlijke onrust over Covid-19-beperkingen in Guadeloupe, zei de lokale overheid van het eiland vrijdag. Guadeloupe is een Frans overzees gebiedsdeel, waar er al eerder onrust is geweest over de Covid-19-beperkingen.

Winkels werden vernield en er waren pogingen tot overvallen tijdens de onrust, gericht op het grootste stedelijke centrum van Guadeloupe, Pointe-a-Pitre, zei de autoriteit.
De politie kwam bij zonsopgang binnen om de door demonstranten opgezette blokkades op te heffen.

Van 8 uur 's avonds tot vijf uur in de ochtend geldt er sinds 10 januari een avondklok in Guadeloupe, waar de vaccinatiegraad veel lager is dan op het vasteland van Frankrijk. Het eiland worstelt met een nieuwe golf van de pandemie, aangewakkerd door de Omicron-variant.

Soortgelijke beperkende maatregelen leidden vorige maand tot gewelddadige protesten in Guadeloupe en ook in Martinique, een ander Frans overzees gebiedsdeel in het Caribisch gebied.

De beperkingen in Guadeloupe zijn in tegenstelling tot het vasteland van Frankrijk, waar premier Jean Castex volgende maand een versoepeling van de Covid-19-regels heeft aangekondigd, ondanks dat het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen op een recordniveau ligt.

In Guadeloupe bestaat er wantrouwen in de aanpak van gezondheidscrises door de Franse regering sinds de jaren zeventig, toen veel eilandbewoners werden blootgesteld aan giftige pesticiden die op bananenplantages werden gebruikt.

De Franse regering zei in november open te staan ​​om over autonomie voor Guadeloupe te praten als dat in het belang is van de mensen die er wonen.

Advertentie