starnieuws

PAHO: Covid-19 verspreidt zich als nooit tevoren in Amerika

21 Jan, 08:36

Gezondheidswerkers in een testcentrum voor de coronavirusziekte (Covid-19), in Buenos Aires, Argentinië. (Foto: Reuters)
Covid-19-infecties bereiken nieuwe pieken in Amerika met 7,2 miljoen nieuwe gevallen en meer dan 15.000 Covid-gerelateerde sterfgevallen in de afgelopen week. Dat heeft de Pan American Health Organization (PAHO) woensdag gezegd. "Het virus verspreidt zich actiever dan ooit tevoren", vertelde PAHO-directeur Carissa Etienne tijdens een briefing.

Het Caribisch gebied heeft de sterkste toename van infecties gehad sinds het begin van de twee jaar oude pandemie, aldus het regionale agentschap. In Noord-Amerika, de Verenigde Staten en Canada is er een golf van ziekenhuisopnames door Covid-19.

Gezien een tekort aan tests, adviseerde PAHO dat landen prioriteit geven aan snelle antigeentests voor mensen met Covid-19-symptomen en die het risico lopen het virus te verspreiden.

Hoewel meer dan 60% van de mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied volledig is ingeënt tegen Covid-19, verspreidt Omicron zich snel in alle regio's, zei PAHO Incident Manager Sylvain Aldighieri.

De vooruitgang van de variant in de komende weken en maanden zal afhangen van volksgezondheidsmaatregelen om deze in te dammen, waaronder het gebruik van maskers en sociale afstand en vooral vaccinaties, om de ernst van Covid-19-gevallen en ziekenhuisopnames te verminderen, zei hij.

Brazilië meldde een record van 137.103 gevallen van het coronavirus in 24 uur toen Omicron zich verspreidde in het grootste land van Latijns-Amerika, zei het ministerie van Volksgezondheid dinsdag, toen nieuwe infecties in juni vorig jaar boven het vorige dagelijkse record van 115.228 uitstegen.

Volgens een telling van Reuters heeft Brazilië het op twee na hoogste dodental van Covid-19 na de Verenigde Staten en Rusland.

Advertentie