starnieuws

Barbados stemt voor het eerst als republiek

20 Jan, 05:50

Kiezers brengen hun stem uit in een stemlokaal dat is ondergebracht in de St Philips Primary op Barbados.
Barbados is woensdag, gisteren, naar de stembus gegaan. De winnaar van de algemene verkiezingen van 2022 wordt de negende premier van Barbados en de tweede premier sinds het land de overgang maakte naar een parlementaire republiek.

Premier Mia Mottley heeft de algemene verkiezingen uitgeschreven. Het is de eerste stembusgang van Barbados sinds het land vorig jaar een republiek werd door de Britse koningin als soevereine leider te verwijderen.

Mottley, wiens Barbados Labour Party nu 29 van de 30 zetels van de wetgevende macht controleert, zei in december dat de stemming de eenheid zou helpen bevorderen in het licht van de coronaviruspandemie, die de op toerisme gerichte economie van het land, zwaar heeft getroffen.

Barbados zette in november koningin Elizabeth af als staatshoofd en verving haar door president Sandra Mason tijdens een ceremonie die samenviel met de onafhankelijkheidsdag in aanwezigheid van de Britse prins Charles.

Mottley maakte maandag in een campagnetoespraak in de gemeenschap van Pie Corner aan de noordoostkant van het eiland weinig melding van de pandemie, maar concentreerde zich in plaats daarvan op openbare werken die onder haar partij werden uitgevoerd. Ze hekelde ook het gebrek aan leiderschap van rivalen.

Verla De Peiza van de oppositiepartij Democratische Arbeiderspartij heeft de vervroegde verkiezingen - anderhalf jaar voor de wet vereist - "alarmerend voor onze democratie" genoemd en vragen gesteld over de risico's voor de volksgezondheid van de stemming en de beperkingen op het kiesrecht van degenen die besmet zijn met Covid-19.

Volgens officiële cijfers zaten ongeveer 5.000 mensen op een bevolking van iets minder dan 300.000 in isolatie, nadat ze besmet waren met het coronavirus.

Mottley zei maandag dat de oppositie een gerechtelijk bevel had ingediend om de verkiezingen te stoppen. In de rechtszaak wordt beweerd dat het uitsluiten van mensen die vanwege het coronavirus in quarantaine zijn geplaatst, een schending van het stemrecht is, aldus lokale media.

Advertentie