starnieuws

Asin: Omicron is zeer besmettelijk en snel

17 Dec 2021, 23:03

Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team. (Foto: René Gompers)
Er is nu wat meer duidelijkheid over het gedrag van de Omicron variant. Het is zeer besmettelijk en verspreidt zich sneller dan eerdere varianten. Het is zelfs in staat om door de versterkte immuniteit van gevaccineerde mensen te breken. Maar zij worden over het algemeen niet of niet erg ziek. Hetzelfde geldt voor mensen, die recentelijk met de Delta variant besmet zijn.  Voor niet gevaccineerden en mensen die niet met de Delta variant besmet zijn geweest, kan Omicron gevaarlijker zijn.

Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team, heeft op de covidpersconferentie donderdag uitgelegd hoe deze variant van het coronavirus zich gedraagt. De observaties in Zuid-Afrika waar de laatste variant als eerst is ontdekt, geven een redelijk goed beeld. Het is nog niet helemaal duidelijk of Omicron geinfecteerden zieker maakt dan de Delta variant. “Maar los daarvan is de grootste zorg voor ons in Suriname de besmettelijkheid van deze variant,” geeft Asin aan. “Doordat het zo besmettelijk is, kunnen in een heel korte tijd zoveel mensen besmet raken dat de druk op de gezondheidszorg een groot probleem kan worden.”

Door zijn hoge besmettingsgraad wordt Omicron steeds dominanter. Een derde prik is nu een ‘must’ om de opmars te remmen. In sommige landen heeft men zelfs de wachttijd om aan een derde prik te komen, verkort van zes naar drie maanden. Andere landen gaan nog verder door de leeftijd voor de boostershot te verlagen; iedereen vanaf 12 jaar. In Suriname kan dat (nog) niet; het land heeft te kampen met een schaarste aan vaccins.

In Suriname is Omicron nog niet geregistreerd. “Dat wil niet zeggen dat het er nog niet is,” merkt Asin op. “Het moet nog ontdekt worden. Het is heel goed mogelijk dat het er al is. Er is Omicron in Brazilië vastgesteld. Er is ook deels  ongecontroleerd verkeer tussen Brazilië en Suriname. Dat gebeurt met name in de goudvelden, in ruime mate. Het kan best dat er al Omicron is in de goudvelden. De Brazilianen die er werken komen over het algemeen niet naar de stad. Maar ze besmetten wel de Surinamers die het goud van de velden naar de stad brengen om het te verkopen.” Daarnaast is ook goed mogelijk dat Omicron uit Frans-Guyana meegenomen kan worden, voegt Asin er aan toe.

Advertentie