starnieuws

Directeur Volksgezondheid: Immuniteit tegen covid neemt toe

04 Dec, 20:26

Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)
De immuniteit van de bevolking neemt toe. Nu bewezen is dat de vaccins een zekere bescherming bieden, gaan langzaam aan meer mensen zich vaccineren. De huidige voorraad vaccins raakt op. Er zijn wel meerdere voorraden onderweg. Rakesh Gajadhar Sukul, directeur van Volksgezondheid, roept de samenleving weer op om zich met het vaccin tegen het coronavirus te beschermen. Straks is het niet meer gratis, geeft hij aan.

Internist en infectioloog Lycke Woittiesz heeft uitgelegd hoe het komt dat een golf afneemt. “De belangrijkste factor is toename van de immuniteit van de bevolking,” geeft ze aan. “Door vaccinaties en door het natuurlijk verkrijgen van de immuniteit, dus bij mensen die al een covidinfectie hebben doorgemaakt. En als uiteindelijk veel mensen in de populatie immuniteit hebben tegen Covid, in dit geval een bepaalde variant, zijn er minder mensen voor het virus om te besmetten en zal het dus ook minder gaan circuleren.”

Een tweede reden is het aangepast gedrag. Woittiesz: ‘Mensen dragen mond-neusmasker, mensen desinfecteren hun handen, mensen houden toch meer afstand dan vroeger. Dus het aangepaste gedrag heeft ook met het einde van zo een golf te maken.”  De derde reden heeft met de dynamiek van het virus te maken. Op plekken waar de immuniteit hoog is en en zich aan maatregelen houdt gaat het beter. Op plekken waar de maatregelen losgelaten zijn slaat het virus hard toe. Nu is het omicron variant bijgekomen.


Vaccineren is nog steeds het beste wapen tegen het coronavirus is er op de persconferentie benadrukt. Maar een groot deel van de bevolking is niet bereid zich te vaccineren. Nauwelijks 46 procent van de doelgroep, iedereen vanaf 12 jaar, is volledig gevaccineerd. Het streven is om dat cijfer naar 80 procent te brengen. Ondertussen zijn enkele voorraden vaccins vervallen, andere raken op. Er wordt bemiddeld voor nieuwe voorraden. De overheid wil ook de vrijheid van keuze zolang mogelijk garanderen. De burger kan kiezen tussen AstraZeneca, Moderna, Pfizer en Sinopharm.
 
De voorraden vaccins bestaan uit donaties en aankopen. Vaccins kosten een hoop middelen. Gajadhar Sukul: “Wij doen ons uiterste best om de bevolking te beschermen middels vaccinatie. We gaan niet oneindig zo door kunnen gaan. Gelooft u me. We hebben de middelen dringend nodig voor de zorg. Ik doe een beroep op de mensen die zich nog niet beschermd hebben: gaat u zich beschermen want later gaan de mogelijkheden niet zo ruim zijn als nu! Het kost heel veel en we hebben de middelen nodig.”

“Indien het net als gele koorts moet worden gaan de mensen wel zelf betalen,” vervolgt Gajadhar Sukul. “Zolang het een public health issue is, gaan we daar mild mee omgaan. Maar als het echt alleen gaat om een prikje om naar het buitenland te gaan, zoals dat bij gele koorts het geval is, of als organisatorisch geëist wordt dat je een vaccinatiebewijs moet hebben, en onze zorg niet onder druk staat, dan zijn wij niet meer genoodzaakt om de prik onbetaald beschikbaar te stellen.”

Advertentie