starnieuws

Rubis vraagt uiterlijk 5 december pompprijs aanpassing

03 Dec, 12:41
Ook de Franse olieleverancier Rubis luidt de noodklok. Het bedrijf verzoekt minister Saksia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie in een brief om de huidige pompprijzen uiterlijk zondag 5 december aan te passen. Anders bestaat er “een ernstig risico” dat het Rubis de brandstoftoevoer naar Suriname onderbreekt.

Evenals SOL Suriname kan ook Rubis het niet meer volhouden om de overheid te blijven voorfinancieren. De subsidieschuld van de overheid is per 31 oktober 2021 opgelopen tot circa SRD 61 miljoen. Het bedrijf heeft vaker aangegeven dat de huidige pompprijs voor loodvrije benzine niet voldoende is om de accijnzen (CIF) en marge kosten te dekken.

Op 3 juli 2021 is een nieuw pompprijsmodel geïntroduceerd om de officiële verkoopprijzen voor loodvrije benzine en diesel te bepalen. Rubis wijst Walden erop dat volgens gemaakte afspraken in een overeenkomst tussen de regering en de drie oliebedrijven de pompprijzen op de 5e van elke maand aangepast moeten worden. “De pompprijzen zijn helaas maar één keer aangepast op 13 augustus 2021 (diesel SRD 17.95/ongelode SRD 15.95 per liter) en zijn tot op heden gelijk gebleven.”

Volgens de overeenkomst moeten de nieuwe prijzen uiterlijk op 5 december 2021 vastgesteld worden. De huidige pompprijs voor ongelode benzine zit onder de werkelijke kostprijs. Op elke liter ongelode benzine die wordt getankt, moet de Staat SRD 2,50 bijleggen. Deze subsidie kost de Staat meer dan SRD 70 miljoen per maand. De oliemaatschappijen schieten deze subsidie al maanden voor.


Advertentie