starnieuws

Cuba past lokale vaccin aan in reactie op Omicron-variant

03 Dec, 08:38

Cuba is al begonnen met het aanpassen van zijn Soberana-02-vaccin om te reageren op de Omicron-variant. (Foto: Reuters)
Cubaanse onderzoekers zijn bezig de lokale coronavirusvaccins van het eiland te upgraden om bescherming te bieden tegen de nieuwe Omicron-variant. Vicente Verez, directeur van Cuba's Finlay Institute for Vaccines, zei deze week dat het duidelijk was dat het Soberana-02-vaccin van het land "een bepaald niveau van bescherming" tegen Omicron zou blijven bieden, maar voegde eraan toe dat de omvang van die bescherming nog steeds onzeker was.

"We hebben vorige week besloten om een ​​Soberana Plus-variant te ontwikkelen met het Omicron RBD-eiwit", zei Verez dinsdag, verwijzend naar het receptorbindende domein (RBD), een belangrijk onderdeel van het virus dat op zijn "piek" is.

"We zijn er al mee begonnen, en dat eiwit wordt op dit moment opgebouwd." In november zei Verez dat het Finlay Institute 10 miljoen Soberana-doses per maand kan produceren, meldde het tijdschrift Nature.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University is meer dan 81 procent van de Cubaanse bevolking van 11 miljoen, volledig gevaccineerd.

Sommige wereldwijde vaccinfabrikanten, waaronder BioNTech, hebben het waakzame vertrouwen uitgesproken dat hun vaccins een sterke bescherming zullen bieden tegen Omicron, dat vorige week door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werd aangemerkt als een "variant van zorg". Anderen, zoals Moderna, hebben het vooruitzicht van een materiële daling van de bescherming naar voren gebracht.

Het is nog niet duidelijk of Omicron meer overdraagbaar is dan andere varianten, of dat het een ernstigere ziekte veroorzaakt.

Cuba staat al jaren onder een Amerikaans handelsembargo. Aan het begin van de pandemie waren functionarissen bang dat ze vanwege de handelssancties geen toegang zouden hebben tot westerse vaccins, dus begonnen ze hun eigen vaccins te produceren.

Cuba heeft een ongewoon grote biotechsector ontwikkeld voor een land van zijn omvang. Het heeft vaccins beschikbaar gesteld aan verschillende van zijn bondgenoten, waaronder Vietnam, Venezuela, Nicaragua en Iran.

Soberana-02 is meer dan 90 procent effectief in het voorkomen van symptomatische Covid-19-infectie, bij gebruik in combinatie met een gerelateerd vaccin, volgens een preprint-studie die in november is gepubliceerd door het onderzoeksportaal medRxiv1. Dat onderzoek is gedaan voor de komst van Omicron.

Bij de ontwikkeling van Soberana-02 maakte het instituut van Verez gebruik van zijn bestaande geconjugeerde vaccintechnologie. Dit houdt in dat je een eiwit of suiker uit een virus haalt en het vervolgens chemisch koppelt aan een onschadelijk fragment van een neurotoxine-eiwit van de tetanusbacterie, meldde Nature.

"De combinatie lokt een sterkere immuunrespons uit dan een van beide componenten alleen. Conjugaatvaccins tegen meningitis en tyfus worden over de hele wereld gebruikt, en Cuba immuniseert al jaren kinderen met een vaccin van dit type", aldus gegevens die door het tijdschrift worden geciteerd.

Van Abdala, een Cubaans vaccin met drie doses, is aangetoond dat het meer dan 92 procent effectief is in onderzoeken met meer dan 48.000 deelnemers, maar de volledige resultaten zijn volgens de gegevens nog niet gepubliceerd. Critici hebben de Cubaanse regering en onderzoekers ervan beschuldigd niet transparant te zijn met hun gegevens over de werkzaamheid van vaccins.

Cuba hoopt de export van zijn lokaal ontwikkelde vaccins uit te breiden en heeft de WHO gevraagd deze goed te keuren, wat veel landen nodig hebben voordat ze vaccins importeren.

Half september lanceerde Havana een vaccinatiecampagne voor kinderen tussen de twee en tien jaar oud, waardoor het een van de eerste landen was die vaccins voor die leeftijdsgroep goedkeurde.

De Omicron-variant is nog niet ontdekt in Cuba, maar het land kondigde eerder deze week aan dat het vanaf 4 december de beperkingen voor passagiers uit sommige Afrikaanse landen zou verscherpen.

Advertentie