starnieuws

Medische specialisten vanaf maandag in actie

02 Dec 2021, 12:31
De Sectie Medisch Specialisten van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) gaat vanaf maandag 6 december in actie. De acties zullen inhouden dat alleen nog die SZF-verzekerden geholpen zullen worden die zodanige medische hulp/zorg behoeven dat het uitblijven daarvan directe (medische) consequenties zal hebben (citogevallen). De  dienstverlening aan verzekerden van Assuria, Self  Reliance, Parsasco en overigen zal normaal voortgang vinden.

Ruim 6 maanden  geleden is er een aanvang gemaakt  met  gesprekken met de directie van het Staatsziekenfonds (SZF) om na circa 7 jaar nu eindelijk een aanpassing van de tarieven door te voeren. De gesprekken hebben geresulteerd in een voorstel van de directie van het SZF om vanaf 1 juli 2021 een gefaseerde aanpassing van de tarieven te doen plaatsvinden.

Het overeengekomen tarief valt door de inflatie en geldontwaarding in uiteindelijke waarde zelfs 40% lager uit dan het onderhandelde tarief in 2014, zegt de Sectie Medisch Specialisten in een persbericht. "Rekening houdend met de economische crisis  waarin het land zich bevindt en in het vertrouwen dat onze regering met goed beleid en behoorlijk bestuur het tij zal doen keren, zijn de medisch specialisten bereid gevonden dit offer te brengen en toch maar akkoord gegaan met het SZF-voorstel."

Daags na het uitblijven van de ondertekening van de conceptovereenkomst, ondanks het herhaald verzoek hiertoe over te gaan, heeft het Sectiebestuur onlangs uit gesprekken met de ministers van Financiën en Volksgezondheid ad interim vernomen dat de afspraken met het SZF vervat in de overeenkomst tussen partijen op losse schroeven is komen te staan en dat de regering 6 weken respijt vraagt voor nadere analyse hiervan.  De Sectie Medisch Specialisten in vergadering bijeen heeft zich geenszins kunnen terugvinden hierin en heeft na rijp beraad besloten vanaf maandag 6 december 2021 in actie te gaan.

De Sectie wil tevens hierbij haar bezorgdheid uiten over de steeds nijpender wordende situatie in de gezondheidszorg.  Door  ernstige  tekorten brokkelt de eerder moeizaam opgebouwde zorgstand in een rap tempo verder af. Er is sprake van een massale uittocht van gekwalificeerd kader dat door sterk ontwaarde salarissen niet langer in staat is een normaal bestaan te leiden. Het gaat hier niet slechts om medisch specialisten van wie reeds tientallen hun heil inmiddels in het buitenland hebben gezocht en nog velen helaas zullen volgen, maar ook om IC-personeel, verpleegkundigen, OK-personeel,  laboranten,  etc., op  wie in  de  piek van de heersende pandemie een enorm zware wissel getrokken is en nog steeds wordt.

Ook ziekenhuizen zijn in zwaar weer terecht gekomen doordat er tal van ingrepen, zoals openhartoperaties, ver beneden de kostprijs moeten worden uitgevoerd, en  het  recent verhoogde ligdagtarief nog steeds een fractie is van  de  reële  kostprijs. Hiervoor kan volstrekt geen  behoorlijke  gezondheidszorg geleverd worden!
 
De Sectie Medisch Specialisten van de VMS betreurt het dat het zover heeft moeten komen, maar ziet geen andere mogelijkheid dan tot acties over te gaan. "Wij zijn de enige beroepsgroep die zo lang heeft gewacht op aanpassing van onze tarieven, steeds rekening gehouden hebbend met de financieel-economische situatie in den lande, maar nu is de rek er volledig uit. Het enige dat  wij  vragen, is: nakoming  van de  door de (voltallige) directie van het SZF  gemaakte afspraken!

De Sectie Medisch Specialisten zegt geen andere keuze meer te hebben, de  situatie is nu onhoudbaar. Zij vraagt hiervoor dan ook begrip van de gemeenschap, met name ook van de SZF-verzekerden en hoopt op een spoedige oplossing van het probleem.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April