starnieuws

PAHO: Omicron zal zich verder verspreiden dan Canada en Brazilië

02 Dec 2021, 18:31

Spuiten met naalden zijn te zien voor een weergegeven voorraadgrafiek. (Foto: Reuters
De nieuwe Omicron-variant van het coronavirus zal zich waarschijnlijk snel verspreiden naar andere landen in Noord- en Zuid-Amerika nadat het al in Canada en Brazilië is gesignaleerd, zei de Pan American Health Organization (PAHO) woensdag. Ambtenaren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zeiden dat 24 landen gevallen van de variant hebben gemeld, waardoor veel landen hun grenzen aanscherpen.

"Het is nog niet duidelijk of Omicron meer overdraagbaar is dan andere varianten, of dat het een ernstigere ziekte veroorzaakt", zegt PAHO-directeur Carissa Etienne, eraan toevoegend dat het tijd zal kosten om de variant te testen. "Snelheid en transparantie zijn in deze tijd vooral van cruciaal belang. Maar we dringen er vooral bij mensen op aan niet bang te zijn."

Totdat de neutralisatietests en andere laboratoriumtests zijn voltooid, zullen experts niet genoeg bewijs hebben om de mate van overdraagbaarheid of ernst van de Omicron-variant te bepalen, of om de effectiviteit van de Covid-19-vaccins ertegen te beoordelen, vertelde Etienne aan verslaggevers op een webcast nieuws conferentie.

In Noord-Amerika bleven de gevallen van Covid-19 in Canada en de Verenigde Staten  de afgelopen week stabiel maar hoog, terwijl infecties en sterfgevallen in Mexico met meer dan 20% zijn gedaald, aldus de regionale gezondheidsdienst.

In Midden-Amerika heeft elk land behalve Panama een vermindering van infecties en sterfgevallen gezien, meldde PAHO.

In Zuid-Amerika zijn de gevallen in de landen van de zuidelijke kegel de afgelopen weken gestaag toegenomen, terwijl in de Andes-regio en in Brazilië het aantal infecties afvlakt.

Omicron werd vrijdag door de WHO aangewezen als een "variant van zorg".

Advertentie