starnieuws

Kustbescherming financieel voordelig voor lokale bewoners

02 Dec 2021, 10:40

Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu. (Foto: CDS)
Een project voor rehabilitatie van mangrovebossen en een voor het beschermen van deze vegetatie en het bewustmaken van de samenleving, zijn dinsdag gelanceerd. Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), zei bij deze gelegenheid dat het bewustmaken van de lokale bevolking over de financiële voordelen van mangrovebossen, bijdraagt aan de bescherming van de Surinaamse kust.

De twee milieuprojecten moeten leiden tot bescherming van de zeeoever. “Mangrovebossen zijn belangrijk voor de bescherming van onze kust. Maar dat er mangrovebossen zijn, brengt moesje niet naar Parijs,” zegt Tjong-Ahin. Het nut voor het beschermen van mangrovebossen gebeurt makkelijker als men zich ervan bewust is dat je hiermee ook kan verdienen. Tjong-Ahin denkt hierbij vooral aan de lokale kustbewoners. “De aanwezigheid van mangrove creëert een ecosysteem dat onder andere van nut is voor bijenteelt, visserij en ecotoerisme, dus werkgelegenheid.” 

De twee projecten zijn deel van het Amazon Basin Project, dat gefinancierd wordt door de Amazon Cooperation Treaty Organization (ACTO), waarvan acht landen deel uitmaken. Het gaat om Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname, die allen milieuprojecten hebben ingediend bij de organisatie. Dit project is via zoom in alle acht landen tegelijk gebeurd.

Suriname heeft de projecten ‘Enhancing resilience of the coastal ecosystem using natural infrastructure’ en “Advancing a ’Blue Forest for Blue Economy’ approach in Suriname’, ingediend’. Het eerstgenoemde project heeft als doel de mangrovebossen over een afstand van 2km te rehabiliteren. Het andere project is bedoeld om deze bossen te beschermen en de mensen bewust te maken van het nut hiervan. Voor de uitvoering van de projecten ontvangt Suriname US$ 300.000.

Advertentie

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April