starnieuws

Bouva geschokt door foto's opslag Covid-lijken

28 Oct, 05:44

Lijken in een koelcontainer op het terrein van het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Een van de personen is op 6 oktober overleden.
Assembleelid Melvin Bouva (NDP) is geschokt over foto's die hij gekregen heeft van Covid-lijken in een koelcontainer in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. Een ongewoon beeld van Covid-lijken op de vloer bij elkaar, zegt de volksvertegenwoordiger in gesprek met Starnieuws. "Niet vreemd dat bepaalde families klagen dat ze het lijk van hun familielid verminkt hebben ontvangen. Volgens een betrouwbare bron blijkt achteraf dat met hun dierbare gesmeten is of op hen getrapt is. Als ik naar die foto's kijk, zegt dat veel", merkt Bouva op.

De covid-situatie is ernstig. Dagelijks gaan er mensen dood. Deze maand zijn al 190 mensen overleden. Totaal zijn in Suriname 1.074 covid-doden te betreuren. Bouva stelt dat "de regering de kluts totaal kwijt is, maar dat men het toelaat dat er zo met het lichaam van onze dierbaren wordt omgegaan is onacceptabel. Niet eens respect voor de doden! Terwijl lijken op elkaar gestapeld worden, werd gisteravond feest gevierd in het paleis. Wat is het beleid van de regering?! vraagt het Assembleelid zich af.

In De Nationale Assemblee heeft Bouva de behandeling van covid-patiënten maar ook opslag van lijken in het Regionaal Ziekenhuis Wanica aan de orde gesteld. "Steeds werd gezegd dat in de containers planken zijn geplaatst en de lichamen hygiënisch en respectabel zijn opgeborgen. Totdat ik dit verslag van een bezorgde familielid in mijn brievenbus kreeg. Hebben de doden die planken ook meegenomen? Sari yere. Dit is onkan!! Onze overleden dierbaren dienen met respect en liefde behandeld te worden. Dat is het minste wat we ze als eerbetoon kunnen geven na een covid-strijd die gevoerd is. Mensen let op uw zaak. Het laatste woord hierover is nog niet gezegd. In De Nationale Assemblee ga ik de regering weer om opheldering over deze zaak en eisen dat het covid-beleid, ook op dit punt drastisch wordt omgegooid. Ik leef mee met de nabestaanden".


Algemeen directeur, Jason van Genderen, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws "dat de lijken werden gesorteerd voor afvoer naar andere mortuariums door verschillende uitvaartverzorgers. Enkele waren even daar geplaatst terwijl de andere vriescontainer werd schoongemaakt. De lijken waren geplaatst op rekken van 1 hoog (om en bij 6 cm hoog)."

Advertentie