starnieuws

500.000 euro nodig voor renovatie Nierdialyse Centrum

27 Oct, 13:40

Het Nationaal Nierdialyse Centrum moet dringend gerenoveerd en uitgebreid worden. Er is een half miljoen euro hiervoor nodig. (Foto's: René Gompers)

In een van de ruimten sijpelt bij regen het water naar beneden. SU AID gaat zich inzetten om geld binnen te halen.
Haast alle bedden in de dialyseruimte zijn bezet. Ruim tien personen zitten aan de machines die hun bloed zuivert van schadelijke stoffen. Een functie die hun nieren slecht of niet meer kunnen uitvoeren. Bij regen druppelt er soms water via het plafond naar beneden. In de wachtruimte moet je soms met een paraplu zitten geeft Glen Uiterloo van het Nationaal Nierdialyse Centrum (NCC) aan. De Nier Stichting Suriname (NSS) en SU AID gaan samenwerken om minstens een groot deel van de 500.000 euro die nodig is om het NCC te renoveren en uit te breiden, op te halen.

De samenwerkingsovereenkomst is op het terrein van de NCC getekend door voorzitters Giwani Zeggen van Su Aid en Leon Brunings van NCC. Zeggen geeft aan dat er tot 19 december geld opgehaald zal worden. Er zijn verschillende activiteiten gepland om zoveel mogelijk geld op te halen. Zoals een sms actie (SRD 7.50 per sms), een Burger en Cocktail Drive Thru, bekende personen die met een doos rondgaan om geld in te inzamelen en de traditionele ‘donation box’ bij Radio 10. Er kan ook digitaal gedoneerd worden, via mobile betalingsapps en overmaken op een rekening.

Uiterloo geeft een rondleiding aan journalisten. Hij en Brunings delen mee dat NCC het grootste dialysecentrum in het land is. Er zijn landelijk 850 nierdialyse patiënten geregistreerd. Er komen jaarlijks 40 bij. De leeftijden worden ook steeds lager. Er zijn 70 ‘dialyse stoelen’ bij NCC. Het centrum kan 170 personen per dag behandelen.  Een cliënt moet gemiddeld 3 keer per week, 4 uren per keer komen dialyseren; een heel intens proces. Daarom is het zaak dat de mensen in een prettige omgeving behandeld worden. Nu staat het gebouw er grauw bij en is aan renovatie en verbouwing toe. De vleugel ‘gebouw 3’ genoemd is er het ergst aan toe. Vooral wanneer het regent.
 
Brunings: “Wij willen ongeveer 500.000 euro’s ophalen. Wat we willen doen is alvast 'gebouw 3' renoveren. Dat ziet er het slechts uit. Binnen hebben we een lekkend plafond, gaten in de muur, een ongemakkelijke situatie. We willen een kantoorgebouw opzetten zodat de administratieve diensten een eigen plek hebben. Zo krijgen we dan ruimte om meer dialysestoelen te installeren en dus meer patiënten behandelen. We willen 20 stoelen erbij. We kunnen 5 personen per stoel behandelen.”  

Zeggen merkt op dat de geldinzamelingscampagne een uitdaging wordt. Om de mensen tegemoet te komen, zullen elke week tot de sluiting van de inzameling, prijzen gewonnen kunnen worden. Voor de sms-ers zijn er 35 pakketten te winnen van SRD 250. Aan het eind van de sms-campagne zal Gowtu twee bonnen om brandstof te tanken verloten. Elke bon heeft een waarde van SRD 6.000. Zeggen: “We willen zoveel als mogelijk ophalen. We hopen dat in elk geval het probleem van de  NCC en de NSS op de kaart is gezet en dat met deze aandacht bedrijven het werk van ze gaat ondersteunen”.

Advertentie