starnieuws

Moengotapoe heeft eindelijk middelbare school

27 Oct, 01:32

President Chan Santokhi en vicepresident Ronnie Brunswijk onthullen het naambord van de scholengemeenschap Moengotapoe. (Foto: CDS)
Acht maanden na de eerste steenlegging heeft gisteren, 26 oktober, de officiële opening plaatsgevonden van de scholengemeenschap op Moengotapoe. President Chan Santokhi zei bij de opening dat de bouw van een middelbare school in Marowijne altijd als een politieke stunt werd beschouwd. De school kwam er echter nooit, waardoor er wantrouwen ontstond in de politiek. Zoals beloofd is de school in oktober geopend en daarmee hoopt president Santokhi dat het vertrouwen in de politiek terugkomt.

"Vertrouwen in politiek is: doe wat je zegt en doe wat je doet." Het staatshoofd heeft gezegd dat de school is geopend in het proces van de uitvoering van het herstelprogramma dat gepaard gaat met zware bezuinigingen en betrokkenheid van de particuliere sector. "De regering werkt voor de volgende generatie en de toekomst door te investeren in het onderwijs. Door te investeren zorgen we dat er duurzame ontwikkeling van de grond komt."

Santokhi is ervan overtuigd dat de verschillende middelbare scholen ervoor gaan zorgen dat niet alleen het district Marowijne wordt ontwikkeld, maar ook de rest van het land. Hij plaatst de school tegen de achtergrond van de aanstaande ontwikkelingen in de olie- en gasindustrie. De school zal 'local content' opgang moeten brengen, talent moeten ontwikkelen en deskundigen moeten opleiden.

In het vooruitzicht is een voetbalschool gesteld. Er zal daarvoor worden geïnvesteerd op het scholencomplex. "We moeten kansen creëren voor zij die zich willen ontwikkelen door formeel onderwijs en ook voor zij die zich willen ontwikkelen via talentonderwijs." Hij beloofde dat de regering ervoor zal zorgen dat er in elk district ontwikkeling en productie op gang komt. Zo worden projecten nu al ontwikkeld zonder ondersteuning van internationale financiële instituten. Besparingen, eigen inspanningen en steun van vrienden maken dit mogelijk.

De president deelde mee dat Staatsolie een meevaller van ruim US$ 90 miljoen krijgt in de oliesector. De staat zal eind van dit jaar US$ 70 miljoen daarvan ontvangen. De helft van dit geld zal volgens Santokhi terugvloeien naar de samenleving, terwijl het ander deel zal worden aangewend voor de ontwikkeling van projecten in alle districten.

Advertentie