starnieuws

Olieprijs bereikt opnieuw hoogtepunt; US$ 86 per vat

26 Oct 2021, 19:29

Opslagtanks voor ruwe olie zij te zien in de oliehub van Cushing in Oklahoma. (Foto: Reuters)
De olieprijzen zijn vandaag, dinsdag, gestegen naar nieuwe meerjarige hoogtepunten. De stijging wordt aangedreven door een wereldwijd aanbodtekort en een sterke vraag in de Verenigde Staten, 's werelds grootste consument.

Brentolie stabiliseerde zich op US$ 86 per vat. De Amerikaanse olieprijs steeg met 20 cent of 0,7% tot US$ 83,96.

Goldman Sachs zei dat Brent waarschijnlijk boven de prognose van US$ 90 per vat voor het einde van het jaar zou uitstijgen, terwijl Larry Fink, chief executive van 's werelds grootste vermogensbeheerder BlackRock, zei dat er een grote kans was dat olie de US$ 100 zou bereiken.

"Het feit dat de markt krap blijft, zou de prijzen moeten opdrijven", zegt Commerzbank-analist Carsten Fritsch.

Hoewel China's gloeiend hete elektriciteits- en kolenmarkten enigszins zijn afgekoeld na overheidsinterventie, blijven de energieprijzen wereldwijd hoog omdat de temperaturen dalen met het begin van de noordelijke winter.

"Voorspellingen voor een koudere november laten energiehandelaren zich schrap zetten voor een zeer krappe markt waaraan deze winter met een ongekende vraag zal worden voldaan", zei OANDA senior marktanalist Edward Moya in een notitie.

"Deze oliemarkt zal krap blijven en dan is het een kwestie van tijd dat de olieprijs gaat naar US$ 90."

Het verbruik van benzine en distillaat in de Verenigde Staten is na meer dan een jaar van verminderde vraag weer in lijn met het vijfjaarlijks gemiddelde, en de markt zal de Amerikaanse voorraadniveaus nauwlettend in de gaten houden.

Volgens een peiling van analisten van Reuters zouden de voorraden ruwe olie vorige week met 1,7 miljoen vaten zijn gestegen, terwijl de voorraden benzine en distillaat naar verwachting zouden zijn gedaald.

Avtar Sandu, senior manager grondstoffen bij Phillip Futures in Singapore, zei dat handelaren ook wachtten op duidelijkheid over de uitkomst van internationale gesprekken over het nieuw leven inblazen van de nucleaire overeenkomst van 2015 met Iran, nadat de Verenigde Staten had gezegd dat de inspanningen zich in een "cruciale fase" bevonden die de weg zouden kunnen heropenen voor de export van Iraanse ruwe olie.

Advertentie

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April