starnieuws

Brazilië bespoedigt einde aan illegale ontbossing

26 Oct, 13:31

Een luchtfoto van de uitdunning van het Amazoneregenwoud op de de grens tussen Amazonia en Cerrado in Nova Xavantina, deelstaat Mato Grosso, Brazilië. (Foto: Reuters)
Brazilië is van plan zijn doelstelling voor 2030 om illegale ontbossing te beëindigen, te vervroegen met twee of drie jaar. Dat heeft de Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourao maandag gezegd. De toezegging komt zes dagen voor een wereldwijde klimaatconferentie.

Mourao zei dat de bosbranden in het Amazonegebied dit jaar met ongeveer 40% aanzienlijk waren afgenomen. De Braziliaanse regering zal haar belofte voor internationale milieudoelstellingen volgens hem herbevestigen tijdens de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow die van 31 oktober tot 12 november loopt.

Uit de meest recente satellietgegevens over de ontbossing van de Amazone van de nationale ruimtevaartorganisatie INPE blijkt dat deze in september licht is gestegen, met 2% ten opzichte van een jaar geleden.

President Jair Bolsonaro, die door milieuactivisten en enkele wereldleiders is bekritiseerd vanwege de toename van ontbossing tijdens zijn presidentschap, beloofde in april tijdens een White House Earth Day-top om de illegale houtkap tegen 2030 te beëindigen.

De Amazone is 's werelds grootste tropische regenwoud en wordt beschouwd als een belangrijk bolwerk tegen klimaatverandering.

Bolsonaro is voorstander van het toestaan ​​van commerciële mijnbouw en landbouw in inheemse reservaten, die de best bewaarde bossen in de Amazone hebben.

Tijdens een persconferentie zei Mourao dat Brazilië commerciële mijnbouw in de Amazone niet kan uitsluiten. Hoewel hij erkende dat het bouwen van nieuwe snelwegen door het regenwoud milieurisico's met zich meebrengt, zei hij dat ze essentieel zijn voor de ontwikkeling van het Amazonegebied.

Hij voegde eraan toe dat er onderhandelingen moeten worden gevoerd om Brazilië een vorm van compensatie te betalen voor het behoud van het Amazone-regenwoud. Mourao betwistte beweringen over illegale mijnbouw op inheemse gronden en zei dat het aantal illegale goudzoekers in het Amazonegebied wordt overschat. Hij zei dat de regering dat aantal op 4.000 schat.

Mourao zei dat de regering verplicht is om hard op te treden tegen illegale mijnbouw, in afwachting van een mogelijke wijziging in de wet die mijnbouw in inheemse gebieden toestaat. De regering van Bolsonaro lanceerde maandag wat het een Green Growth-programma noemde, een plan tussen instanties om duurzame ontwikkeling in het Amazonegebied te stimuleren en daar banen te creëren.


Advertentie