starnieuws

Duizenden Nicaraguanen krijgen Covid-vaccin in Honduras

26 Oct, 09:30

Een gezondheidswerker bereidt zich voor om een Covid-19-vaccin toe te dienen. (Foto: Reuters)
Bijna 8.000 Nicaraguanen hebben de afgelopen dagen Covid-19-vaccins ontvangen bij twee douanegrensovergangen met buurland Honduras. Dat hebben de Hondurese gezondheidsautoriteiten maandag gezegd. Nicaraguanen gaat tot die stap over omdat de voorraden van de vaccins in hun land bijna op zijn.

De Hondurese president Juan Orlando Hernandez, die de vaccins voor Nicaraguanen promootte, schreef in een bericht op Twitter dat "de solidariteit en broederschap van Hondurezen de grenzen overschrijdt". Hij voegde eraan toe dat er dagelijks tot 500 doses aan Nicaraguanen werden gegeven.

De Hondurese gezondheidsautoriteiten hebben baat bij de grensoverschrijdende hulp aangezien ook op deze manier om het risico op meer infecties in hun land wordt verminderd. "Ze hebben geen toegang tot vaccins in Nicaragua en dat wordt een risico voor ons vanwege de aanzienlijke verplaatsing van mensen langs de grens", zei Jose Maria Paguada, de regionale gezondheidsfunctionaris van Honduras.

De grensvaccins die in het zuidwestelijke Choluteca-departement van Honduras worden uitgedeeld, zijn gedoneerde doses van Moderna en Pfizer. De vaccinaties zullen tot en met 6 november voor de eerste doses, en de tweede doses zullen volgen, zeiden Hondurese functionarissen.

Tot op heden heeft Honduras meer dan 370.000 coronavirusinfecties en bijna 10.200 sterfgevallen bevestigd als gevolg van de zeer besmettelijke luchtwegaandoening die door het virus wordt veroorzaakt.

Advertentie