starnieuws

Penitentiaire ambtenaren blijven na vonnis op vrije voeten

26 Oct, 00:00
Penitentiaire ambtenaren (pa’s) Andre A., Kenneth Y., Mahesh R., Adjai R., Ulrich E., Rieshie D., Rinaldo H., Lorenzo R., Kishen K., Chatish J., Mardie S., Rabindernath P., Levi A., en Maikel S, zijn maandag gevonnist tot twee jaar voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar. Zij hoeven met dit vonnis niet terug in gevang. Rechter Marie Mettendaf heeft hen schuldig bevonden aan het mishandelen van de gedetineerde Giovanni Griffith in de Penitentiaire Inrichting Hazard Nickerie welke de dood ten gevolge heeft gehad. 
 
De rechter zei dat er een causaal verband is tussen de mishandeling en de dood van Griffith. De pa’s Ishwardat N., Khomal R. en Martin D. zijn vrijgesproken van de algehele tenlastelegging. Op 24 maart 2019 werd Griffith dood binnengebracht op de Spoedeisende Hulp van het Mungra Medisch Centrum in Nickerie. Een arts stelde de dood vast en tekende aan dat er verwondingen over het gehele lichaam van Griffith waarneembaar waren.
 
Griffith die gedetineerd was in de Penitentiaire Inrichting Hazard was tijdens een middag cricketmatch ontvlucht. Na een intensieve opsporing werd hij aangehouden. Hij zou toen zijn mishandeld door de pa’s welk een poos zou hebben geduurd. Griffith was doorweekt met water, naakt en verzwakt in een natte isolatiecel gegooid. Kort daarna zou een cel controle zijn geweest waarbij bleek dat de gedetineerde geen beweging vertoonde en/of geluid meer maakte. Hij werd afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp maar was bij aankomst reeds overleden. Advocaten Vinay Moerahoe, Raoul Lobo, Chandra Algoe, Hemradj Matawli, Aryan Ramlakhan en Vishal Rambharos verleenden rechtsbijstand aan de penitentiaire ambtenaren. 

Advertentie