starnieuws

Peneux: LBO diploma moet worden ingetrokken

25 Oct 2021, 00:00

Robert Peneux, onderwijsdeskundige en ex-minister.
Onderwijsdeskundige en ex-Onderwijsminister Robert Peneux kan zich niet terugvinden in de argumenten van het ministerie over de slagingsnormen die gehanteerd zijn voor leerlingen die geslaagd zijn van het Lager Beroepsonderwijs (LBO). Met tweetjes en drietjes zijn ze doorgestroomd naar het Schakelinstituut Middelbaar Onderwijs (SMO). "Bij een diploma wordt gesproken over slagingsnormen en toetsing van afgebakende leerstof. Hier kan je nimmer praten over een voortgangsrapport omdat het gaan naar een ander niveau andere leerstof betreft en andere manieren van doceren. Hoe kan je nou dit diploma verbinden aan een eindexamenlijst met alleen tweetjes en drietjes," stelt Peneux in gesprek met Starnieuws. 

"Dit diploma zou moeten worden ingetrokken omdat het een verkeerd beeld geeft internationaal welke norm wij gangbaar vinden voor het uitgeven van een diploma. Internationaal is Suriname te schande gezet. Ook zouden leerlingen met dit diploma nimmer op SMO toegelaten moeten worden omdat we alle scholieren voorheen tekort hebben gedaan die slechts op 1 teveel berekende vijf het diploma van LBO niet hebben gegeven. Het bedrijfsleven zal al deze LBO geslaagden nu niet nemen omdat het niveau niet bereikt is," voert de ex-minister aan. 

Peneux vraagt zich af hoe de docent van SMO nu een student met een twee voor een vak verder kan optrekken terwijl een twee betekent helemaal geen beheersing van de leerstof. De leerkracht van SMO gaat echt geen wonderen kunnen verrichten om deze student de leerstof goed te kunnen doceren. "Ook moet de discussie gevoerd worden nationaal met alle actoren van het onderwijsveld hoe de onderwijskolom in zijn totaliteit eruit zal zien. Want als we nu gaan praten over leerjaar 9 en 10 dan bekruipt mij het gevoel dat we van het Nederlands koloniaal geërfde onderwijssysteem overstappen naar het Amerikaans onderwijssysteem. Ik zeg niet erg maar de onderwijskolom moet dan helemaal overzichtelijk uitgewerkt worden". 

Een voortgangsrapport kan volgens Peneux alleen gegeven worden indien de student van de eerste naar de tweede klas zou gaan binnen een school. "Je kan geen voortgangsrapport verbinden aan een diploma omdat een diploma een afsluitend examen is van afgebakende leerstof. Ook is het voortgangsrapport in mijn ogen niets anders dan een verkapte overgangsrapport omdat bij het voortgangsrapport bij vak onderdelen het woord voldoende of onvoldoende worden gehanteerd welke gewoon een vervanging is van de cijfers. In het voortgangsrapport staat nergens vermeld waarin de student goed is of bijstelling geniet. Dus naar mijn inzichten is ook het voortgangsrapport welke de minister beoogt niet goed in elkaar gezet."

Een leerling die in de eerste klas oftewel leerjaar 3 zit van de lagere school die bij rekenen het onderdeel optellen en aftrekken moet leren, moet deze vaardigheden goed bijgebracht worden. "De Covid situatie moet niet maken dat deze leerlingen automatisch overgaan omdat de basisvaardigheden van groot belang zijn om de voortbouwende leerstof van klasse 2 oftewel leerjaar 4 te kunnen begrijpen. Wij moeten de leerlingen de juiste vaardigheden aanleren zodat deze jonge burgers gevormd worden in de maatschappij. Als onderwijsdeskundige mogen wij absoluut de Covid situatie niet als middel gebruiken om alles maar te veranderen onder de mom van no child left behind", voert Peneux aan

Het motto no child left behind heeft meer te maken met mogelijkheden creëren voor elke leerling in het onderwijssysteem om toch een volwassen burger te worden in de maatschappij. Maar het heeft nimmer te maken met normen overboord gooien omwille van het kind tevreden stellen. Want als het kind uiteindelijk niets wordt in de maatschappij dan heeft ons onderwijssysteem gefaald en daarvan zijn we niet gediend, meent de onderwijsdeskundige. 

"Als het ministerie nu zegt dat iedere LBO-er een voortgangsrapport zal ontvangen, zullen de LBO diploma’s worden ingetrokken en zal de toelatingseisen voor SMO dan ministerieel gewijzigd worden. Is er dan sprake dat LBO-ers in het vervolg geen diploma meer zullen krijgen. Als LBO valt onder het Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau wat zal gebeuren met de reeds uitgereikte Mulo diploma’s. Zouden die leerlingen dan ook geen voortgangsrapport moeten krijgen. Betekent het dat door het verstrekken van een voortgangsrapport aan de LBO-ers alle opstellingscommissies voor opstel eindexamens LBO komen te vervallen. Wat zal de rol zijn van het Examenbureau in zijn geheel. Zal het nog bestaan of zal het anders ingezet worden," wil Peneux weten. 

Advertentie