starnieuws

Colombiaanse drugsbaas wordt uitgeleverd aan VS

25 Oct 2021, 10:37

Dairo Antonio Úsuga, beter bekend als Otoniel, leidde de grootste criminele bende van Colombia. (Foto via Reuters)
Colombia heeft aangekondigd dat de meest gezochte drugshandelaar van het land zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten na zijn arrestatie op zaterdag. Dairo Antonio Úsuga, beter bekend als Otoniel, werd opgepakt na een gezamenlijke operatie van leger, luchtmacht en politie.

Hij leidde de grootste criminele bende van het land en staat al jaren op de lijst van meest gezochte personen van de Amerikaanse Drug Enforcement Agency. Amerikaanse functionarissen hadden een premie van US$ 5 miljoen voor hem uitgeloofd. Ze beschuldigden hem van het importeren van ten minste 73 ton cocaïne in het land tussen 2003 en 2014.

De Colombiaanse minister van Defensie, Diego Molano, vertelde de krant El Tiempo dat de volgende stap voor functionarissen was om te voldoen aan het Amerikaanse uitleveringsbevel. Volgens de krant El Nuevo Siglo hebben de autoriteiten Otoniel nu naar een militaire basis in de hoofdstad Bogotá gebracht in afwachting van zijn uitlevering.

President Iván Duque prees de arrestatie van de drugsbaron in een videoboodschap op televisie. "Dit is de grootste klap tegen de drugshandel in ons land deze eeuw", zei hij. "Deze klap is alleen te vergelijken met de val van Pablo Escobar in de jaren negentig."

Otoniel werd gevangen genomen in zijn landelijke schuilplaats in de provincie Antioquia in het noordwesten van Colombia, dicht bij de grens met Panama. Bij de operatie waren 500 soldaten betrokken, ondersteund door 22 helikopters. Een politieagent werd gedood.

Otoniel had een netwerk van landelijke veilige huizen gebruikt om zich te verplaatsen en de autoriteiten te ontwijken. Hij gebruikte geen telefoon, maar vertrouwde op koeriers voor communicatie.

In het verleden heeft de politie in deze schaarse huizen speciale orthopedische matrassen gevonden voor Otoniel, omdat hij last had van rugpijn door een hernia.

Politiechef Jorge Vargas heeft gezegd dat de drugsbaron bang was om gevangen te worden genomen, hij kwam daarom "nooit in de buurt van bewoonde gebieden".
Maar El Tiempo meldde dat de autoriteiten erin slaagden de locatie te bepalen waar hij uiteindelijk twee weken geleden werd gevangengenomen.

Chief Vargas zei dat zijn bewegingen werden getraceerd door meer dan 50 signaalintelligentie-experts met behulp van satellietbeelden. Amerikaanse en Britse agentschappen waren betrokken bij de zoektocht.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April