starnieuws

Politieke Borrelpraat 685

24 Oct 2021, 20:50

Steven Tilborg: "We dulden geen chaos."
"Dit was de week van de grote schoonmaak.”
“Heel goed, die schoonmaak van Jason Gumair & friends in de binnenstad, goed zo.”
“Ja dat ook, maar ik bedoelde op het Dalian-project, in Noord.”
“Oh daar. Ik krijg inspiratie, hoor:
Daar in Noord,
in Dalian’s oord
Zeg het voort
zoals het niet hoort
dwars door de poort
Occupenten of -panten, wat is het woord?
daar in Noord
in Dalian’s oord.”
“Geweldig, meer oefenen, Sjaak. Dan yu sa doro a level fu Alphons Levens.”
“Komt ervan als er al zeker 30 jaar geen transparant gronduitgiftebeleid is.”
“Alle redelijke bouwgrond is in handen van speculanten gekomen. De kleine man kan niet aan een bouwkavel komen.”
“Dat geeft je nog niet het recht om grond en zelfs de woning van anderen in te pikken.”
“Pas toen de politieke top groen licht gaf, kon de politie optreden. Dat kan toch niet?”
“De politiek heeft dit veroorzaakt, de politiek wordt ermee geconfronteerd, de politiek zal het maar opruimen.”
“Eerst tientallen jaren lang een gedoogbeleid met betrekking tot nog niet afgebouwde huizen kraken en nu die worong een labaria is geworden, wordt er opgetreden.”
“Over een paar weken gaat alles weer sluipfasi z’n oude gangetje. Kijk wat ik jullie zeg.”
“De nieuw aangetreden regering zette de afbouw van dit project stop; er waren onregelmatigheden bij de uitvoering geconstateerd.”
“Helemaal terecht om de zaak te onderzoeken.”
“Ja, maar na zovele maanden, langer dan een jaar, blijft men daar in die ivoren toren maar ‘onderzoeken’. Kijk waartoe het geleid heeft. Mensen nemen het recht in eigen handen.”
“Ja, als je het zo bekijkt, is gebrek aan beleid dus de oorzaak hiervan. Gebrek aan beleid heeft anarchie oftewel free for all tot gevolg.”
“Klopt! We doen wat we willen, want er wordt toch niet opgetreden.”
“Net zoals in het verkeer: stuntrijders op de motor vliegen zich te pletter.”
“En een stuntbuschauffeur die op een drukke smalle weg full speed inhaalt, tegenligger en voorligger mept, vliegt van de weg, ja, zeker met 50 km per uur, en verplettert een man die in de tuin bezig was.”
“Wanneer worden zulke verkeersovertredingen zoals in andere landen als criminele overtreding behandeld? Dit is toch moord, doodslag, niet met voorbedachten rade, dat wel, maar met ondoordachte rade. Straf: 25 jaar cel en elke maand betaling aan de nabestaanden. Ga nog meer racen en stunten, ja, Doewet!”
“En waarom kunnen die mooie, stoere langemouw parade-agenten op hun macho-motor niet elke dag vanaf half zeven tot acht uur ’s morgens op zulke drukke en smalle wegen gewoon rustig op en neer rijden, met zwaailicht op hun motro met 45 km per uur?”
“Tja, dat is misschien te vroeg voor hen. Of moet de politiek ze eerst daartoe opdragen?”
“Je ziet ze meer bij parades of als ze ons met driftige handbewegingen van de weg opdonderen om binnenlandse en buitenlandse goden en godinnen met hun colonne in vliegende vaart vrije doorgang te verlenen.”
“En waarom kan er bij de rotonde bij de Bosjebrug geen muurtje komen zoals bij die rotonde van Latour? Dat als je vanuit de Van ‘t Hogerhuisstraat de linkerbaan neemt je niet anders dan de brug op moet?”
“Oh, dus u bedoelt: als je niet de brug op moet, neem je al op de Van ‘t Hogerhuysstraat de rechterbaan, zodat de mensen die de brug afkomen een vrije baan hebben om van de brug te komen?”
“Ja, dan stroomt de brug makkelijker door, anders krijg je files op de brug en gaan mensen dan uit hun auto stappen om op de brug te pissen.”
“Ai, ik zag dat filmpje op FB. En natuurlijk was het een Marokkaan die daar plaste, want die denken dat ze nu alles mogen in dit land.”
“Een Marokkaan? Die etnische groep hebben we hier toch niet?”
“Klopt. Dat is mijn code. Als ik die echten noem, ga je horen dat ik racistisch ben en dat we een bloementuin zijn en dat we niet meer naar ras moeten kijken, want zie: bij de onafhankelijkheid leidde dat bijna tot een rassenstrijd.”
“Dat werd net als in ons buurland toen, door politici veroorzaakt; zij houden die etnische hokjes in stand  om zodoende goedkope stemmen te winnen.”
“En jutten hun aanhang met etnische sentimenten op als ze hun zin niet krijgen.”
“Zo ook roep je mensen op om grond te gaan occuperen en huizen te kraken, want dan zijn ze snel daaraan geholpen, zodat je aanhang groeit en de volgende president uit de groep Marokkanen kan of moet komen, yeah.”
“Boi mi lob’a wan skowtu-officier daar bij die ontruimingen.”
“Wachte, die ene die het over ‘bananenrepubliek’ had?”
“Ja, die. Je zag gewoon aan hem dat hij zijn opgekropte gevoelens als rechtgeaarde politieman kwijt wilde, je hoorde het aan zijn stem.”
“Wat zei hij, vertel me nò, san a rechtgeaarde skootmang taki?”
“Hij zei dat dit gedoe nou moet ophouden. In het buitenland noemt men ons al een bananenrepubliek, maar zie, we maken onszelf tot een bananenrepubliek.”
“Ai, recht voor z’n raap. Goaaaal!”
“Waarom worden deze integere politiemannen en ik hoorde ook zo een gedegen politievrouwe bij die opruiming praten, ja, waarom worden zij geen korpschef of voorzitter van de bond enzo, in plaats van die met goud behangen figuren die met euro’s op feestjes strooien of hun meerdere die dit wanstaltig gedrag goedpraat?”
“Koemakoisi-figuren, zou onze oude politieman Danny Lo Fo zeggen.”
“En intussen lijkt dat ding met het IMF maar niet door te gaan.”
“Maar de prijsverhogende maatregelen daartoe zijn wel intussen doorgevoerd.”
“Dat moest ook zonder het IMF gebeuren. We kunnen niet boven onze stand blijven leven op basis van leningen, bankvoorschotten en subsidies.”
“Maar overal stijgen de prijzen, nu ook bij Telesur.”
“Meteen wordt er in slands Babbelzaal moord en brand geschreeuwd: ‘doorlichten dat bedrijf.’ Da ga doorlichten, nò.”
“Net zo werd gebruld toen de tarieven bij de EBS werden aangepast.”
“En straks die van de SWM en van Ogane en van….”
“Mang, stop! Doe mijn sopi nu niet als azijn smaken. Laten we een toast uitbrengen op ‘law and order’ niet op ‘lawlaw sani’.”

Rappa

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March