starnieuws

Ecuador: Zeven gevangenen dood aangetroffen na rellen

24 Oct 2021, 14:35

Gevangenen van de Regional de Guayaquil-gevangenis houden spandoeken vast met de tekst 'We willen vrede', 'De wet maakt ons kapot', 'Vrede, geen geweld' nadat er onrust was gemeld sinds de ergste rellen ooit in het land uitbraken, in de gevangenis Penitenciaria del Litoral, in Guayaquil, Ecuador. (Foto: Reuters)

De gevangenisautoriteit van SNAI van Ecuador heeft de lichamen gevonden van zeven gevangenen in dezelfde gevangenis waar geweld tussen bendes vorige maand leidde tot de dood van 119 gevangenen. De zeven lichamen werden gevonden in de Penitenciaria del Litoral, gelegen in de zuidelijke stad Guayaquil, die de meest gewelddadige gevangenis van Ecuador is geworden.

Bij de rellen van eind vorige maand raakten ook tientallen gevangenen gewond. De zeven gevangenen die zaterdag dood werden aangetroffen, werden gevonden in een paviljoen dat werd gebruikt voor echtelijke bezoeken, zei de SNAI-autoriteit in een Twitter-bericht zonder verder in details te treden.

De dood van vier andere gevangenen in de gevangenis in oktober wordt ook onderzocht. De SNAI zal samenwerken met politie en aanklagers bij het onderzoeken van de dood van de gevangenen, zei het.

De president van Ecuador, Guillermo Lasso, heeft vorige maand de noodtoestand uitgeroepen voor de penitentiaire inrichtingen van het land om middelen vrij te maken en de controle in de gevangenissen te vergroten. Leden van het leger zijn ook ingeschakeld om gevangenissen in het hele land te helpen controleren.

Ambtenaren zeggen dat bendes allianties hebben met transnationale criminele groepen en strijden om drugssmokkelroutes.

Sinds het begin van de maand heeft de politie van Ecuador het geweld in Penitenciaria del Litoral onder controle gebracht, zei het, eraan toevoegend dat ook andere gevangenissen onder controle waren.

Advertentie

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March