starnieuws

VES-redactielid Girdhari: Afschaffen visumgelden is ondoordacht

24 Oct 2021, 16:40
"Afschaffen van visumplicht is toe te juichen, maar afschaffen van de visumgelden voor deze groep is vanuit financieel-economisch perspectief verwerpelijk." Dit is het standpunt van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). In het oktobernummer van INZICHT heeft de VES aandacht besteed aan deze kwestie. Redactielid tevens ondervoorzitter Swami Girdhari zegt in gesprek met Starnieuws dat deze populistische en ondoordachte maatregel met ongunstige financiële consequenties een cadeautje van president Chan Santokhi aan de Diaspora gemeenschap is, waar de Surinaamse burger voor zal moeten opdraaien.

De president heeft tijdens zijn bezoek aan Nederland in september aangekondigd dat per 1 oktober de visumplicht is afgeschaft voor personen met een niet-Surinaamse nationaliteit die in Suriname zijn geboren. Vereenvoudiging van de regels ter vergroting van het aantal reizigers naar Suriname is toe te juichen, specifiek het vergemakkelijken voor de personen met Surinaamse wortels, zegt Girdhari, maar afschaffen van visumgeld is uit den boze. "In de verkiezingscampagne en de 15 maanden daarna is er continue door geroepen dat de Diaspora onze economie zou komen 'redden' met vele miljarden euro’s. Tot heden hebben we weinig hiervan gezien. Misschien moet de tijd nog rijpen en moet het investeringsklimaat verbeterd worden. Want de Diaspora weet ook dat Suriname op plek 162 staat van de 190 landen op de Ease of doing business index", stelt Girdhari.

Volgens het Nationaal Strategisch Toerisme Plan 2018–2030 heeft Suriname op basis van het aantal verstrekte toeristenkaarten ad US$ 35 per persoon in 2016 ongeveer US$ 6 miljoen verdiend. Een groot deel hiervan is betaald door bezoekers uit de Diaspora. De verwachting is dat na het opheffen van de reisbeperkingen als gevolg van de Covid-19 pandemie er een substantiële toename van bezoekers zal plaatsvinden. Inmiddels heeft de KLM al bekendgemaakt dat in 2022 er meerdere vluchten zullen zijn vanuit Nederland naar Suriname. Door afschaffing van de visumgelden zal het gederfde inkomen voor de Staat ruim boven de US$ 6 miljoen uitkomen, merkt Girdhari op.  

De regering zou juist bij de afschaffing van de visumplicht het betalen van de visumgelden kunnen omzetten in een toeristen- of diasporaheffing, welke eenvoudig bij aankomst of elektronische kan worden betaald, meent het VES-bestuurslid. De burgers in Suriname hebben te maken met steeds stijgende prijzen en kosten voor goederen en diensten. "Vanuit dit oogpunt zou de regering zelfs een tijdelijke Diaspora solidariteitsbijdrage kunnen introduceren boven op de diasporaheffing. Hierbij moet de overheid dit heel goed uitleggen aan de Diaspora gemeenschap, waarbij er begrip hiervoor ontstaat vanuit de Diaspora om ook tijdelijk solidair te zijn. Met deze maatregel kan de overheid ongeveer US$ 10 miljoen binnenhalen in 2022, waarbij een deel van deze gelden bijvoorbeeld kunnen worden aangewend om de waardeketen actoren in de toerisme sector te ondersteunen die enorme zware klappen hebben moeten incasseren als gevolg van de Covid-19 pandemie. Hiermee versterk je de toerismesector zodat ze een goed product of dienst kunnen leveren ter vergroting van de verdiencapaciteit", voert Girdhari aan.

Op pagina 8 van VES INZICHT kunt u een artikel over dit onderwerp lezen.
pdf-icon.gif VES_INZICHT_#_20.pdf    

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April