starnieuws

Chefstaf Suriname en Guyana voeren aftastende gesprekken

24 Oct 2021, 00:54

Chefstaf van het Nationaal Leger, Bob Mangal (m), met zijn Guyanese counterpart Julius Skeete (2e links)
Chefstaf Julius Skeete van de Guyana Defense Force heeft informeel een bezoek gebracht aan zijn Surinaamse counterpart, chefstaf Bob Mangal van het Nationaal Leger. De Guyanese kolonel was officieel op een driedaags bezoek met de Guyanese kustwacht bij de Surinaamse Kustwacht, maar heeft de gelegenheid aangegrepen om zijn Surinaamse collega te ontmoeten.

Mangal heeft de opleidingscatalogus aangeboden gekregen van Skeete, die heeft gezegd dat Suriname mag nagaan in welke opleidingen hij geinteresseerd is. Als er opleidingsbehoefte is, en/of aan een op maat gesneden opleiding of cursus mag het Nationaal Leger dat aangeven. Het Guyanese Leger zal dan nagaan of ze binnen zijn mogelijkheid deze kan opzetten.

Chefstaf Skeete maakte duidelijk dat het niet gaat om scholarships. Guyana doet de opleidingen gratis, waarbij het ook zorgt voor voeding en legering. Suriname zal zijn studenten zelf een vergoeding moeten toekennen, want daar komt buurland Guyana niet in.

Aan de andere kant rekent het Guyanese Leger er ook op dat het een tegenbezoek mag doen, om gebruik te maken van de mogelijkheden die Suriname biedt. Daarbij wordt gedacht aan eventuele uitwisselingen, opleidingen, oefengebieden en  sportactiviteiten tussen beide organisaties.

Het bezoek van president Chan Santokhi, opperbevelhebber van het Nationaal Leger, aan buurland Guyana, spreekt volgens de Skeete boekdelen over de intenties van de versteviging van vooral de bilaterale militaire betrekkingen. Santokhi was begin augustus voor enkele dagen in Guyana.

Inmiddels is de eerste stap tot samenwerking tussen de kustwachten van beide landen gezet. Suriname en Guyana hebben te maken met gezamenlijk uitdagingen in hun maritieme zone, van grensoverschrijdende criminaliteit, zeeroverij, illegale visserij, smokkel van goederen tot aan mensenhandel. Samenwerking is een must, zei majoor Radjoe Bhola, waarnemend directeur van de Kustwacht eerder aan Starnieuws. De Guyanese delegatie is op 20 oktober aangekomen en is vrijdag vertrokken.

Advertentie

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April