starnieuws

Reactie op: Ferayed en de olifant in de kamer

24 Sep, 03:28
Ik heb kennis genomen van het ingezonden stuk van ir. Stephen Tsang en wil vervolgens als SURINAMER reageren op de opmerkingen gemaakt en vragen gesteld door dit lid. Er was geen noodzaak voor CDS om het werkbezoek van onze president aan Nederland op te hemelen, want dit werkbezoek alleen was historisch te noemen. Dat na 10 jaren er weer een bilateraal overleg heeft plaatsgevonden tussen twee landen die op vele vlakken verbonden zijn met elkaar is op zich een stap in de goede richting. We hebben niet alleen als land, maar ook als individuele Surinaamse burger verbintenissen met Nederland en dat het na een decennium weer is gelukt om de banden te verstevigen zou Dhr. Tsang moeten toejuichen in plaats van afbreken.

Onze president heeft werkelijk de achterban in Nederland toegesproken en bezocht. Maar de meetings en toespraken waren geen tralala verhalen. Het waren steeds bijeenkomsten waarbij de president aangeeft wat de bijdrage zal, kunnen of moeten zijn van de diaspora gemeenschap in Nederland. Zowel bij de lancering van het diaspora instituut, bij de diaspora receptie en het Surinaams-Nederlands Business Forum, werd steeds weer aangehaald hoe 1 miljoen mensen (Suriname en Surinaamse diaspora in Nederland) samen kunnen werken aan de opbouw van ons land.

Dat een ex-minister van Handel, Industrie en Toerisme en huidig lid van De Nationale Assemblee zich afvraagt wat dit werkbezoek ons heeft opgeleverd, vind ik triest. Ten eerste is het versterken van de banden al een geweldige verdienste.  Ten tweede is de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen de burgemeester Femke Halsema van Amsterdam en onze president, ook een verdienste. Tussen 2002 en 2010 was Amsterdam al betrokken bij verschillende projecten in Suriname; van het aanleggen van waterleidingen tot het opknappen van historische panden. Dit kwam abrupt tot een einde tijdens de vorige regering. Daarnaast heb je nog de overeenkomst tussen Schiphol en Suriname, de schenking van beschermingsmiddelen en Covid-19 testen, het project van Justitie en Politie inzake reclassering en noem maar op.

Eenmaal gesproken wordt over geleverde prestaties van werkbezoeken van de president, kan de vraag ook gesteld worden wat het werkbezoek van Suriname aan Equatorial Guinea in juli 2012 heeft opgeleverd? Of wat het bezoek van de ex-vp Dhr. A. Adhin aan Ghana, na de uitnodiging van zijne Majesteit Otumfuo Osei Tutu II, van 19-23 april 2019 heeft opgeleverd? Het waren beide officiële werkbezoeken met landen waarbij in vergelijking met Nederland, er heel weinig verbintenissen zijn.

Het optreden van de president bij het tv-programma College Tour is werkelijk opgevallen, maar wat ook is opgevallen is de ontvangst van onze president door de Staten-Generaal, waarbij hij vertegenwoordigers van zowel de 1e als 2e kamer toesprak! Wat ook is opgevallen is de ontvangst van onze president door zowel premier Mark Rutte als door Z.M. Koning Willem Alexander!

Dhr. Ferayed Hok en ook vele anderen hebben op een platform dat hun is aangeboden een vraag gesteld aan de president die op zijn beurt de vraag heeft beantwoord. Naast Dhr. Hok hebben ook andere jongeren kritische vragen gesteld over de economie, IMF, wapendiefstal bij de ex president en het diasporabeleid. De president heeft steeds weer de vragen zo goed als mogelijk beantwoord. Of de antwoorden correct of niet correct zijn, hangt weer van persoon tot persoon af. Maar we kunnen er wel over eens zijn dat onze president wel stalen zenuwen heeft om de vragen LIVE en zonder enige voorkennis te beantwoorden.

Het heeft geen zin om in te gaan over de Facebook trollen, want dat is een discussie van hier tot ginder. Elke politieke partij heeft een bepaalde aanhang die gebruik maakt van Facebook om haar mening te geven en soms wel overgaan tot het trollen van anderen. Deze Facebook accounts zijn aangemaakt door derden en niet door de politieke partijen en kunnen wij het niet in de schoenen van hun schuiven. Niet een selectieve, maar een bredere aanpak is nodig om dit op te lossen.

Feit is dat de regering wel open is voor alle vragen van alle journalisten. En ligt het geheel aan de journalist om te bepalen welke vragen, of zoals dit lid het noemt Ferayed-achtige vragen, te stellen.

Kavish Debi Tewari

Advertentie