starnieuws

Politiebond: Aanstelling Ramlall op ondeugdelijke gronden

22 Sep 2021, 09:09

Secretaris van de SPB, Revelino Eijk en voorzitter Mielando Atompai gaan in op de bepaling in het Reglement Algemene Politie.


Het is niet correct dat slechts de president bepaalt wie commissaris van politie wordt, benadrukt de voorzitter van de Surinaamse Politiebond (SPB), Mielando Atompai. “De wet is meer dan duidelijk over.” Hij en secretaris Revelino Eijk, hebben op een persconferentie dinsdag aangegeven wat er volgens hen allemaal mis is met de bevordering van Shivanand Ramlall tot commissaris van politie. Ze geven aan dat Ramlall sinds 2007 uit het korps is gestapt. Om hem zo snel te benoemen is een aantal procedures en regels omzeild terwijl het voorstel al door de Raad van Ministers was afgekeurd. Ook is het regeringsbesluit voor de benoeming nergens te vinden, geeft het SPB-bestuur aan.

De vakbond is een onderzoek begonnen toen de zaak aan het rollen kwam. Atompai: “Het blijkt dat men voor 30 augustus met het voorstel om Ramlall tot commissaris te benoemen naar de Raad van Ministers is gegaan. Het is daar afgekeurd.  Op 30 augustus is men weer met zo een voorstel naar een regeringsraad vergadering gegaan. Delen van de coalitie hadden gevraagd om het aan te houden. Het is ook aangehouden en er is geen besluit over gekomen. En wat schets onze verbazing…? Er is nooit een besluit genomen, er is nooit een goedkeuring gekomen van de regering om de heer Ramlall te benoemen tot commissaris.”

Secretaris Eijk haalt aan dat het om twee zaken gaat waarvoor procedures en regels overboord zijn gegooid; de heraanstelling van Ramlall tot ambtenaar van politie en zijn benoeming tot commissaris. Eijk: “Artikel 58 van het Reglement Algemene Politie, regelt hoe een heraanstelling van iemand die in het korps was, eruit is gegaan en terug wil komen, moet gebeuren. Als je langer dan vijf jaren bent weggebleven, moet je de elementaire politie opleiding opnieuw doen.” Ramlall is sinds 2007 uit het korps gestapt. “Met betrekking tot de heraanstelling is de wet ook niet gevolgd,” concludeert Eijk.

Atompai merkt op dat “misleiders” delen van de wetgeving hebben weggelaten en op social media doen rondgaan “om u te laten geloven dat slechts de president mag bepalen wie commissaris wordt”. Atompai en Eijk lezen citeren artikel 51 van het Reglement Algemene Politie. Het komt erop neer dat er eerst gesolliciteerd moet worden. Voor de persoon wordt door de korpschef een ‘management development traject’ van 6 maanden uitgestippeld.  De minister van Justitie en Politie stelt een commissie in om de persoon te beoordelen. Na de beoordeling draagt de korpschef de persoon voor, voor de benoeming van commissaris “zulks naar het oordeel van de president”.   

Eijk leest lid 8 van het artikel nog eens voor: “Voor de benoeming van commissaris van politie komt in aanmerking de hoofdinspecteur van politie met de nodige ervaring in een hogere functie, of een persoon die over leidinggevende eigenschappen en organisatie vermogen beschikt welke hem naar het oordeel van de president van de Republiek Suriname voor deze rang geschikt maakt.”

Eijk vervolgt: “Naar het oordeel…dat wil zeggen na toestemming. Hij moet ermee eens zijn of niet. Niet de president de voordracht  mag doen. Dat is een bevoegdheid van de korpschef op basis van artikel 5 op basis van de Instructie Korpschef.  Dus de president heeft niet de bevoegdheid om zelf die benoeming te doen. Het moet op voordracht.”

Atompai en Eijk merken op dat de minister van Justitie en Politie, de korpschef en de bond niet gekend zijn bij de benoeming. Eijk stelt dat de resolutie op ‘ondeugdelijke feitelijke grondslag’ is gestoeld. “Omdat het niet alleen is gebaseerd op zaken die niet zijn vermeld in de wet, maar ook omdat erop staat dat het op voordracht van ministers Juspol en Binnenlandse Zaken is. Terwijl ze er niets van afweten. Dus die hele resolutie berust op een ondeugdelijke grondslag.”

Bondsvoorzitter Atompai deelt mee dat het regeringsbesluit waar de resolutie naar toe verwijst niet bestaat. Hij heeft met minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie telefonisch contact gehad. “Hij geeft aan dat het niet van hem komt…er is een regeringsbesluit,” deelt Atompai mee. “We zijn dat nagegaan. Maar er is geen regeringsbesluit om meneer Ramlall tot commissaris te maken. Maar in de resolutie praat men wel over een regeringsbesluit. Men predikt integer te zijn, good governance en goed leiderschap. Maar men tekent onder een resolutie waarbij men verwijst naar zaken die er niet zijn, die niet bestaan.” De bond heeft de regering tot 24 september 10 uur, de tijd gegeven om het besluit terug te draaien.

Advertentie

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April