starnieuws

Al 8.500 oude straatlampen vervangen door Led-lampen

22 Sep, 15:08
In de eerste fase van het Street Lighting Retrofit and Advanced Metering Infrastructure Project van de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS) zijn al 8.500 straatlampen in Paramaribo, Wanica en Commewijne vervangen door Led-lampen. Shamir Bakridi, project-coördinator, heeft de ressortraad- en districtsraadsleden van Commewijne maandag 20 september op het districtscommissariaat te Nieuw-Amsterdam informatie gegeven over het project.

De EBS) zal landelijk 60.000 straatlampen vervangen door moderne Led-lampen. Het project dat met middelen van de Caribbean Development Bank (CDB) wordt gefinancierd, is in fases opgedeeld. In dit project wordt gezamenlijk met de districtscommissariaten gewerkt om via de regionale organen informatie over het project met de samenleving te delen, zegt Bakridi.

Het bedrijf zorgt primair ervoor dat de straatverlichting verbeterd wordt voor de weggebruikers. De moderne Led-lampen gebruiken veel minder energie. Hierdoor kan het bedrijf besparen op het verbruik van stroom. Er komt meer vermogen beschikbaar dat als reserve aan de bestaande capaciteit toegevoegd kan worden. Daarnaast kan er bij een verminderde opwekking van stroom, minder uitgegeven worden aan onderhoud en brandstofverbruik.

De Led-lampen hebben ook voordelen voor het milieu. “Ze zijn milieuvriendelijker, we hoeven minder elektriciteit te consumeren, wat zich ook vertaalt in een verminderde uitstoot van CO2. Verder hebben deze lampen geen kwikdamp, wat de oude lampen wel hebben”, legt Bakridi uit.

De oude kwikdamplampen zullen vernietigd worden. Het streven is om eind oktober de eerste fase volledig af te ronden. Door logistieke uitdagingen zijn de overige partijen aan lampen nog niet verscheept naar Suriname, zegt Bakridi. Momenteel bestaat het straatverlichtingsnetwerk van EBS uit 64.000 lampen. Hieruit zijn 17000 de witte high-pressure mercury lampen en 41.000 de gele high pressure sodium lampen.

Districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab was aanwezig bij de presentatie. Hij vroeg de uitvoerders om hun veiligheid op de eerste plaats te zetten. Tijdens de presentatie kregen de dr- en rr-leden de ruimte om vragen te stellen over het project, meldt de Communicatie Dienst Suriname.

Advertentie