starnieuws

Ravaksur verwerpt voorstel regering; komt met tegenbod

06 Sep, 00:00

Armand Zunder, woordvoerder van Ravaksur.
De Raad van Vakcentrales in Suriname en enkele andere leden van de vakbeweging hebben het voorstel van de regering verworpen. De vakbeweging komt met een eigen voorstel. Ravaksur-woordvoerder Armand Zunder zegt in gesprek met Starnieuws dat er gewerkt wordt aan een tegenvoorstel. Zondag heeft de vakbeweging zich van 14.00 tot 17.00 uur gebogen over het bod van de regering. 

De regering heeft voorgesteld om SRD 500 netto per maand koerscompensatie te geven aan landsdienaren. Zij krijgen reeds SRD 1000. De gepensioneerden krijgen volgens het voorstel van de regering 70% van het bedrag, dat neerkomt op SRD 350. Ravaksur heeft een eisenpakket van elf punten ingediend. De regering is niet ingegaan op diverse punten.

Zunder merkt op dat doorgaans de regering op de vakbeweging wacht, maar nu is de situatie omgekeerd. "Wij hebben allang een voorstel ingediend om de belastingschijven te verruimen. De regering zegt meer tijd nodig te hebben hiervoor", zegt de vakbondsleider. In het voorstel naar Ravaksur geeft de regering aan dat in januari volgend jaar de schijven verruimd worden. Tot dan geldt de koerscompensatie die eind september wordt doorgevoerd.

Het Tripartiet Overlegorgaan dat vrijdag ingesteld zou worden, is verschoven naar 13 september. Dan is president Chan Santokhi terug in Suriname. Hij is gisteren vertrokken naar Nederland voor een werkbezoek. Zunder merkt op dat Ravaksur over het eisenpakket wel door wil gaan met de clusterministers. De president heeft aangegeven dat hij een beroepsinstantie is als zaken vastzitten. Later op de middag komt de vakbeweging weer bijeen om het tegenvoorstel dat uitgewerkt wordt, te bespreken. De Samenwerking 1:6 participeert niet meer in de discussies, maar heeft zich formeel niet afgemeld uit de onderhandeling, antwoordt Zunder op een vraag.

Advertentie

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August